Veste bună pentru sute de mii de angajați din România

0
494

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni, într-o conferință de presă, că Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea OUG 114, cu o singură excepție: prevederile legate de construcții.

În decembrie 2018, Guvernul PSD, condus la acel moment din spate de Liviu Dragnea, a introdus într-o singură ordonanță de urgență mai multe modificări cu efecte negative în domeniile bancar, telecomunicații și energie, dar și clauze speciale în sectorul construcțiilor.

Prin OUG 114 s-a introdus un salariu minim în sectorul construcțiilor, iar angajații au fost exceptați de la plata unor impozite și contribuții sociale. Măsura a dus la creșterea veniturilor nete din domeniu, fără a crește presiunea pe angajatori.

„Am decis o asumare a răspunderii pe OUG 114, sa fie abrogate toate prevederile ticăloase, cu o excepție, este vorba de sectorul constructiilor, unde s-au produs efecte pentru angajați. OUG 114, ordonanța ticăloasă, a condus la creșterea de prețuri, veniturile au crescut, dar prețurile au crescut facturile”, a declarat luni Raluca Turcan.

Guvernul PSD a stabilit prin Ordonanța nr. 114 din 28 decembrie 2018 ca salariul minim în domeniul construcțiilor să crească la 3000 de lei pe lună. Guvernanții au făcut asta după ce au declarat sectorul construcțiilor sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

Împreună, angajații și angajatorii din construcții au cerut menținerea facilităților acordate acestui sector prin OUG114/2018.

În afara mult contestatelor prevederi ce vizează companiile bancare, din energie și telecomunicații, această ordonanță conține și modificări fiscale importante pentru construcții, sector declarat de autorități ca fiind prioritar.

Reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor din construcții au transmis un mesaj public în vară subliniind rolul vital al prevederilor din OUG 114 referitoare la sectorul construcțiilor. Ei atrag atenția că ordonanța a avut efecte majore pozitive atât pentru constructori, cât și pentru mediul de afaceri și pentru întreaga economie. Abrogarea prevederilor OUG 114 ar însemna un puternic impact negativ care va duce sectorul construcțiilor într-o situație dezastruoasă.

Pentru constructori, ”OUG 114 a fost ca o gură de oxigen, în contextul în care sectorul este vulnerabil”, a afirmat Gheorghe Bălăceanu, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Materiale de Construcții.

Sursa: realitatea.net