Cea de-a XXI-a ediţie a concursului naţional „Căluşul Românesc”, care s-a desfăşurat în perioada 18 -22 iunie 2019, a reunit la Slatina aproape 2.500 de tineri dansatori de jocuri populare din întreaga ţară.
Spectacolele oferite de căluşari au avut loc pe scena amplasată în aer liber, pe esplanada municipiului Slatina. Călușarii au cucerit oraşul nostru oferind slătinenilor numeroase spectacole demonstrative.
La această manifestare au participat formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi ale copiilor din mai multe judeţe: Alba,Argeș Bistrița-Năsăud, Brăila, Bacău, Dolj, , Gorj, Hunedoara, Sibiu, Suceava, Botoşani, Iaşi, Tulcea și Maramureş. De remarcat este faptul că judeţul Olt a fost prezent la acest festival cu formaţii de dansatori din 70 de localităţi: Corabia, Scornicești, Piatra-Olt, Brastavățu, Brebeni, Bobicești, Bălteni, Corbu, Fărcașele, Giuvărăşti, Ghimpețeni, Gostavățu, Tia Mare, Traian, Mărunței, Izbiceni, Dobrun, Dăneasa, Sâmbureşti, Perieţi, Brâncoveni, Cezieni, Morunglav, Sârbii-Măgura, Osica de Jos, Coloneşti, Dobroteasa, Mărgineni, Şerbăneşti, Osica de Sus, Pârşcoveni, Poboru, Curtişoara, Dobrosloveni, Oporelu, Şopârliţa, Slatina, Pleşoiu, Pârșcoveni, Gârcov, Vișina, Vâlcele, Valea Mare, Vișina Nouă, Voineasa, Radomirești, Teslui, Strejești, Schitu și Văleni.
Invitatul special al festivalului din acest an a fost Ansamblul de cântece și dansuri Mazurian „ELK” din Polonia. De asemenea, la festival a fost prezent și Ansamblul folcloric ”OPINCUȚA” din Republica Moldova.
Marele câștigător al trofeului din acest an a fost ceata de călușari a Ansamblului „Plaiurile Oltețului” din comuna Osica de Sus, condus de coregraful George Ghiţă a lu’ Porumbelu’.
Iată ce declara coregraful George Ghiţă a lu’ Porumbelu’ înainte de începerea festivalului: „La a 21 ediție a Călușului Românesc mă voi prezenta cu formații de dansuri și călușari din următoarele localități: Osica de Jos, Osica de Sus, Șopârlița, Traian, Fărcașele și mai nou Voineasa. De fiecare dată pregătesc coregrafii din ce în ce mai sofisticate, dar asta depinde și de valoarea lotului și de numărul de copii. Ca de fiecare dată eu am venit aici pregătit să mă bat pentru marele premiu, dar nu întotdeauna iese așa cum îți dorești pentru că sunt și alte formații mult mai bune. Depinde de ziua respectivă, de felul cum i-a pregătit fiecare instructor, în decursul unui an de zile. Acum este bătaie mare aici la Slatina pentru că aici este mama călușului. Sper ca una din formațiile mele, scuzați-mi lipsa de modestie să ia marele premiu”.
La ediția din acest an a festivalului au fost acordate peste o sută de premii și diplome.