Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor va avea consultări publice în perioada 31 mai – 7 iunie 2018, în cele opt locaţii din Olt, aflate pe traseul conductei BRUA. Aceste întâlniri vor avea loc în sălile de ședințe ale primăriilor din localitățile: Corbu, în data de 31 mai, la Potcoava și Scornicești, în ziua de 4 iunie, Priseaca și Oporelu, în data de 5 iunie, Teslui și Strejești, în ziua de 6 iunie, și Grădinari, în data de 7 iunie 2018.
Potrivit directorului general al Transgaz, Ion Steriu, obiectul consultărilor publice îl reprezintă informarea și consultarea publicului interesat în legătură cu lucrările de execuție ale proiectului „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Podișor – SMG Horia și 3 noi stații de comprimare (Jupa, Bibești și Podișor) (BRUA Faza 1)” . În fiecare dintre cele opt locaţii, participanţii pot cere detalii şi lămuriri cu privire la realizarea proiectului şi cu privire la impactul pe care îl va avea acest proiect asupra proprietarilor de terenuri, asupra producătorilor agricoli şi asupra comunităţii. Totodată, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) TRANSGAZ SA Mediaș, în calitate de inițiator al Proiectului BRUA Faza 1, aduce la cunoștința publicului că documentele privind planurile de situație cuprinzând amplasamentul lucrării, precum și zonele de protecție, culoarul de lucru și zonele de siguranță, aferente conductei de transport gaze naturale, modul de calcul al indemnizațiilor și despăgubirilor și pachetul de informații suplimentare, conform cerințelor creditorilor sunt disponibile și pot fi consultate la sediilor celor șapte primării pe teritoriul cărora urmează să fie implementat proiectul. Aceste informații pot fi de asemenea consultate pe pagina web a proiectului: http://www.transgaz.ro/documentatie-de-management-proiectul-brua. „SNTGN TRANSGAZ SA își exprimă încrederea că toate părțile interesate în acest proiect de interes național se vor informa corect, la toate punctele mai sus menționate și în toate formele explicitate, asupra detaliilor de implementare a acestuia, astfel încât să fie minimizate la maxim sau chiar eliminate, orice inconveniente de neînțelegere ale comunităților din zonele pe unde conducta urmează să treacă. De asemenea, Transgaz va sta permanent la dispoziția persoanelor care se constituie părți interesate pentru lămurirea și sprijinul acestora, în caz de necesitate, prin specialiștii implicați în procesul de execuție, compania fiind direct interesată de confortul comunităților afectate în procesul de realizare a acestui proiect”, a precizat pentru Gazeta Oltului, directorul general al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaș, Ion Steriu.
Traseul conductei urmează direcţia generală de la sud-est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Coridorul european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria (BRUA), va trece prin șase comune şi două oraşe din judeţul Olt. Sute de proprietari de terenuri din judeţul Olt vor primi despăgubiri. Corbu, Scorniceşti, Oporelu, Priseaca, Potcoava, Teslui, Strejești şi Grădinari sunt localităţile prin care va trece conducta de gaz natural. În aceste localităţi gazoductul va traversa sute de proprietăţi. Gazoductul va avea 529 de kilometri pe teritoriul țării noastre, va traversa 79 de localități și circa 20.000 proprietăți private. Conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră. Gazoductul BRUA va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria, și face parte din strategia Uniunii Europene de asigurare a independenței energetice. Valoarea estimată a proiectului BRUA se ridică la 560 de milioane de euro, la care se adaugă investiţia pentru conexiunea dintre nodurile tehnologice Tuzla și Podişor, de 278 de milioane de euro.
Ilie Bîzoi