Tone de roșii de la Pleșoiu ajung în mai multe zone din țară. Care este prețul

0
1210

Simon Idita este un legumicultor din Pleșoiu care deține 5.500 de metri pătrați cu tomate și 1.500 metri pătrați cu castraveți. Este printre primii legumicultori din bazinul legumicol oltean care a ieșit cu roșii pe piață.

În medie, scoate la vânzare cinci tone de roșii pe săptămână, legumele oltenești ajungând în mai multe colțuri ale țării.

Pune mare preț pe gustul legumelor pe care le vinde și reușește să vândă marfa de la poartă.
„Astăzi, am la vânzare două tone de roșii, pentru că am o suprafață cultivată cu roșii de 5.500 de metri pătrați și 1.500 de metri pătrați cu castraveți. Le vând în Slatina, Brașov, Sibiu și Mureș și de acolo merg și în alte piețe. Săptămânal, scot cam cinci tone la vânzare. Am foarte mulți oameni care mă ajută. Lucrez, în medie, cu șase-șapte oameni, plus noi doi. Cheltuiala cu oamenii este de 20.000 de lei pe lună, în afară de restul investițiilor. Suntem printre primii fermieri în zona Pleșoiu care ieșim cu roșiile pe piață. Pun mare preț pe gust. Pentru mine este cel mai important gustul, eu așa văd lucrurile. Eu vând roșiile de la poartă, am câțiva clienți cu care am lucrat și anul trecut. Au depistat gustul și am păstrat legătura”, a spus Simon Idita.

Zilele acestea fermierul oltean vinde kilogramul de roșii cu 15 lei, însă prețul scade treptat pe măsură ce se înmulțesc legumicultorii care scot pe piață tomate.

Ca să iasă printre primii cu roșii pe piață, fermierul oltean încălzește solariile șase luni. Acesta are patru solarii moderne ce sunt încâlzite cu centrele pe combustibil solid.

„Încălzirea pentru tomate extratimpurii durează șase luni. Este foarte riscant și trebuie să fii foarte bine chibzuit din toate punctele de vedere. Dacă nu ai făcut 200 de grame în plus pe planta este o problemă, anul următor te gândești să faci altceva”, a adăugat legumicultorul din Pleșoiu.