Sute de şomeri olteni neidemnizați au solicitat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în 2018, prime de activare întrucât s-au angajat cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni.
Șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare de 1.000 lei.
Prima, stabilită în cuantumul de 1.000 lei, se acordă în două tranşe, astfel: a). o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării; b). o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare. Prima se acordă, la cerere, persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de cel puțin 30 de zile şi nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj; s-au angajat cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni; în ultimele 12 luni anterioare angajării nu au lucrat la acel angajator; nu au beneficiat de primă de activare în ultimele 12 luni.
„În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018 au fost încadrate 278 de persoane aparţinând acestei categorii”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menţinerea acesteia şi în situaţia în care, în perioada de trei luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleaşi condiţii. Angajaţii sunt obligaţi să restituie integral sumele primite cu titlu de primă de activare, dacă raporturile de muncă sau de serviciu încetează într-o perioadă mai mică de trei luni de la data încadrării în muncă. În 2017 nu mai puțin de 747 de olteni au beneficiat de prime de activare.