Sute de olteni terorizați de animalele sălbatice!

0
716

-numeroase culturi au fost distruse în partea de nord a județului

Porcii mistreţi şi cerbii lopătari provoacă pagube însemnate agricultorilor din partea de nord a judeţului, mai ales celor care au terenuri în vecinătatea fondurilor de vânătoare. Întrucât numărul animalelor sălbatice a crescut destul de mult în ultimii ani, numeroase culturi de porumb, grâu, rapiţă şi mazăre au fost distruse. 

Oamenii sunt disperați!

Cele mai mari probleme sunt constatate în principal în localităţile: Poboru, Spineni, Făgeţelu și Scorniceşti. Locuitorii acestor comune sunt disperați și speră ca autoritățile să ia măsuri pentru remedierea acestei probleme. „Noaptea trecută iar au intrat porcii mistreţi în terenul nostru cu porumb. O mare parte din recoltă a fost distrusă, iar noi suntem neputincioși. Nu avem cum să ne punem cu puterea acestor animale. Nu ne gândim la despăgubiri, ci doar la faptul că ar trebui să se ia nişte măsuri ca oamenii să nu mai păţească aşa ceva. E  dezastru acum ce se întâmplă, nu numai la noi! Aici avem trei hectare de teren şi ajungem să nu le mai putem folosi din cauza mistreţilor. Că să lucrăm în pagubă nu se merită! Și pe an ce trece sunt tot mai mari pagubele! O să ajungem să nu mai putem veni în siguranţă nici aici pe pământul nostru”,a spus Gherghina, o localnică din Spineni.

Oamenii spun că au încercat cât au putut să-și apere propriile culturi, însă efortul lor a fost în zadar. „Am pus gard şi chiar un aparat cu avertizare sonoră ca să-i sperie şi tot degeaba. Iar au pătruns peste noapte. Am dus apoi un câine acolo și  tot au venit. Am ajuns să credem că nimic nu le mai sperie pe aceste animale. Sunt prea înfometate! Nu sper la nicio despăgubire, doar vreau să facă ceva autorităţile, să nu se mai întâmple pe viitor. Că la ce este acum, e dezastru”, a declarat Vasile din comuna Poboru.

Din cauza numărului în continuă creştere a animalelor, dar şi a actualei legislaţii care impune o anumită cotă de vânăoare, agricultorii pierd în fiecare sezon numeroase culturi.  Producătorii agricoli şi reprezentanţii fondurilor de vânătoare s-au întâlnit pentru a încerca să găsească o soluție și au apelat chiar și la ajutorul deputatului Marius Iancu pentru a face cunoscută această problemă printr-o interpelare în Parlament. „Producătorii agricoli  n-au nicio vină! În plus, pe langă muncă, ei investesc și bani în culturi și nu se aleg cu nimic. Nu cred că trebuie să fie omorâte animalele, trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea. Am convocat comisiile  judeţene, cu reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt, Agenția de la Mediu, şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea pentru a găsi o soluție. Și deputatul Marius Iancu a venit să discute cu oamenii și a făcut cunoscută această problemă și în Parlament. Sperăm ca oamenii să primească despăgubiri pentru recoltele care au fost distruse”, a precizat Iulian Bărăscu, edilul comunei Poboru.

Așa cum le-a promis oamenilor, deputatul Marius Iancu a avut o discuţie  cu ministrul Mediului şi Pădurilor pentru a-i aduce la cunoştinţă această situaţie, şi chiar şi o intervenţie în Parlament pe această temă.

Ministerul Apelor și Pădurilor i-a comunicat deputatului Marius Iancu că o nouă procedură prin care fermierii să poată beneficia de despăgubiri rezonabile a fost elaborată și urmează a fi aprobată. Totodată, ministrul Apelor şi Pădurilor i-a comunicat parlamentarului de Olt că, deja cota de vânătoare pentru judeţul Olt  în sezonul de vânătoare mai 2017- mai 2018 a fost mărită cu 45 de exemplare la mistreț și cu 126 la cerb lopătar.

 

Oamenii speră ca această problemă să fie rezolvată cât mai curând și să fie  despăgubiţi în condiţii rezonabile. Deocamdată, totul este doar la stadiul de promisiuni!