Membrii Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor au decis, miercuri, că nu au competenţa de a soluţiona solicitarea lui Cristian Pomohaci de sancţionare a unor televiziuni prin intermediul Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru apărarea dreptului la imagine, însă deputaţii vor cere totuşi de la CNA un punct de vedere.
„Eu conduc această comisie din 2012, am tot primit astfel de scrisori, de adrese, de sesizări, este pentru prima dată când supunem aşa ceva dezbaterii pentru că eu, personal, nu am crezut vreodată că este de demnitatea comisiei să discute aşa ceva în plenul său. Este o adresă din partea unui cabinet de avocatură şi reprezintă pe deja celebrul domn Cristian Pomohaci. Eu nu am să dau citire întregii adrese, este o întreagă polologhie aici. Pe scurt, vă spun că ni se solicită să obligăm Consiliul Naţional al Audiovizualului să se îndrepte cu anumite măsuri coercitive înspre anumite posturi de televiziune. Totodată, respectivul cabinet de avocatură ne spune că domnul este terfelit mediatic zilnic de aceste posturi de televiziune, fiind făcut în toate felurile, nu vreau să reproduc aici. Trebuie însă să facem un răspuns către respectivul cabinet de avocatură, prin care să îi îndemnăm să citească legea, să îi spunem că nu ne ocupăm noi de aşa ceva, noi nu suntem instanţă de judecată, că are la dispoziţie posibilitatea să acţioneze în instanţă atât CNA, cât şi acele posturi de televiziune”, a declarat liberalul Gigel Ştirbu în şedinţa comisiei.
Deputatul PSD Diana Tuşa, vicepreşedinte al comisiei, a precizat că este surprinsă că avocatul lui Pomohaci nu ştie că doar instanţa poate lua măsurile cerute Parlamentului.
„Nu este în atribuţia comisiei niciuna dintre solicitările adresate, noi nu putem nici să interzicem continuarea emisiunilor difuzate de un post de televiziune, nici să obligăm anumite instituţii media să îşi ceară scuze, nici să aplicăm amenzi, nici alte cerinţe care au fost specificate. Mă surprinde faptul că, cu siguranţă, doamna avocat ştia că doar instanţa de judecată poate să ia aceste hotărâri, în niciun caz o comisie de specialitate, de cultură din Parlament care nu are în atribuţii aceste lucruri”, a afirmat Tuşa.
Un alt membru al comisiei, Nicolae Bacalbaşa (PSD), a propus ca solicitarea să fie trimisă către Comisia de buget-finanţe.
„Să dirijăm această hârtie spre Comisia de buget-finanţe pentru că este vorba de fapt de o publicitate masivă a unui cântăreţ de muzică populară care nu a fost fiscalizată, ca atare este, de fapt, evaziune fiscală masivă şi problema este cine trebuie să plătească, beneficiarul sau posturile de televiziune”, a arătat acesta.
La propunerea deputatului Marius Paşcan (PMP), membrii comisiei au decis totuşi să trimită o adresă către CNA prin care să solicite acestei instituţii punctul de vedere cu privire la sesizarea amintită.
Sursa: stiripesurse.ro