– Numărul cazurilor noi de îmbolnăvire a crescut alarmant
Îmbătrânirea populaţiei este o problemă care nu mai poate fi ignorată în județul Olt. Deși, teoretic, problemele persoanelor vârstnice ar trebui avute în vedere cu prioritate de către autoritățile județene, care au obligația să caute soluții pentru a acorda acestora ajutorul necesar, în realitate acest lucru nu se întâmplă, iar de multe ori, datele statistice plasează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național când vine vorba de nivelul de trai al populației și problemele de ordin social.
Situația este una îngrijorătoare în județul Olt. Numărul cazurilor noi de îmbolnăvire a crescut progresiv, cu peste 50.000 de cazuri într-un singur an, conform ultimelor datele statistice de la nivelul județului nostru.
Sărăcia și îmbătrânirea populației, principalele cauze ale mortalității în Olt
Procentul populaţiei vârstnice este principalul indicator al îmbătrânirii în județul Olt. Indiferent cum definim populaţia vârstnică, mai larg (55 ani şi peste) sau mai restrâns (65 ani şi peste) procentele spun că regiunile din sudul ţării, Muntenia şi Oltenia, sunt cele mai îmbătrânite, căci în aceste două regiuni populaţia de vârsta a treia (65 ani şi peste) depăşeşte 16 % . De altfel, nivelul scăzut de trai pe care îl au oltenii, mai ales în mediul rural, reprezintă principala cauză pentru care aceștia nu își pot cumpăra medicamentele necesare, cât despre efectuarea unui control medical nici nu mai încape vorbă.
În Olt, poluarea mai ridicată, alimentaţia nesănătoasă şi insuficientă, singurătatea şi stresul au fost factori importanţi care au afectat sănătatea populaţiei vârstnice din mediul urban. Pe de altă parte, accesibilitatea mai dificilă la serviciile de îngrjire medicală, numărul redus şi slaba dotare a unităţilor din sistemul sanitar, gradul mai mare de îmbătrânire demografică a populaţiei, au fost principalele cauze care au determinat o mortalitate mai ridicată în mediul rural față de mediul urban.
Trist este că, situaţia grea în care se găsesc astăzi majoritatea pensionarilor olteni se datorează în primul rând lipsei serviciilor comunitare de îngrijire socio-medicală ale vârstnicilor aflaţi în dificultate și veniturilor insuficiente ale pensionarilor cu care aceștia nu pot acoperi nici cheltuielile strict necesare pentru procurarea medicamentelor de intreţinere a sănătăţii şi pentru plata unor servicii medicale în ambulatoriu sau în spitale. Poate toate aceste lucruri vor trezi autoritățile din județul nostru, care sunt singure îndreptățite să ia măsuri în acest sens.