Spitalul Slatina, criză acută de medici infecționiști. Ce spune directorul unității medicale

0
798

Presiunea pe cele două unități medicale din județ, Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal, unde ajung cei mai mulți olteni confirmați cu COVID-19, este uriașă la acest moment. Medicii fac față cu greu valurilor de pacienți care acuză simptome specifice COVID-19, iar autoritățile bâjbâie în găsirea de noi soluții pentru a estompa din ceea ce se prefigurează a fi un dezastru medical.

Directorul interimar al Spitalului Slatina, Dan Stana, a precizat că problema cea mai mare cu care se confruntă unitatea medicală, la acest moment, este numărul redus de medici cu specializarea Boli Infecțioase. Aceștia fac față cu greu situației.

„Noi gestionăm bine situația, dar totul este în dinamică. Avem probleme cu medicii infecționiști, avem doar patru. Este nevoie ca ei să se ocupe de un număr de 60 de pacienți confirmați și încă 18 care așteaptă rezultatul. Mai avem pacienți COVID-19 și în clădirea de pe strada Drăgănești, aici sunt cei cu forme ușoare. Este foarte mult. Încercăm să le facem evaluarea, iar cei care au și comorbidități să-i transferăm către Spitalul suport Caracal. Noi suntem un spital de faza II, unde avem internați pacienții cu forme ușoare și medii, dar nu grave”, a spus Stana.

Reprezentantul Spitalului Slatina a precizat că s-a decis ca doi medici pneumologi să fie detașați de la 1 noiembrie să-i ajute pe doctorii infecționiști.

„Nu s-au scos la concurs posturi, este o Ordonanță a Guvernului din vară prin care posturile vacante și temporar vacante nu pot fi scoase la concurs, în această perioadă. Dar încercăm să compensăm cu medicii pneumologi, pentru că până la urmă infecția COVID-19 afectează, în primul rând, plămânii. Am avut o Ședință de Comitet Director prin care am decis ca doi medici pneumologi, prin decizia medicului șef de secție, să fie detașați de la 1 noiembrie la Sectorul Covid, la Infecțioase”, a adăugat Stana.

Spitalul Slatina se pregătește și pentru pacienții cu gripă.

„De la 1 noiembrie noi ne pregătim și pentru gripa sezonieră. Încercăm să facem un alt circuit pentru cei care sunt suspecți de gripă. Suntem în discuții să-i separăm în policlinică, unde este baza de tratament de Balenologie”, a conchis Stana.