Slătinenii au dorit de zeci de ani să aibă un stadion modern și o echipă de fotbal în divizia A (Națională).
N-au putut în anii când numele lui Nicolae Ceaușescu se asocia cu orașul Scornicești, chiar dacă vorbim despre fotbal.
Sunt cunoscute disputele din perioada comunistă când ”Dinamo” Slatina, echipa municipală de pe malul Oltului, nu a putut face față în competiția cu echipa de fotbal din Scornicești care a intrat în divizia A de fotbal, devenind astfel echipa fanion din județul Olt, beneficiară și a unui stadion modern (la acea dată) în orașul Scornicești.
Au fost și sunt mari iubitori de fotbal în Slatina și localitățile din zona municipiului reședință de județ.
Bătrâni sau tineri, ei doresc să aibă o echipă de fotbal de top, în primul eșalon, dar, din păcate edilii și cei care au condus județul n-au dorit această realizare, deși aveau posibilitățile financiare și de susținere la nivel național.
Nici Darius Vâlcov nu s-a dat în vânt pentru realizarea unor investiții pe linie de sport, în special, în fotbal.
Stadionul ”1 Mai” din Slatina, construit prin anii “80, se află într-o stare de degradare accentuată și nu cred că mai poate fi modernizat, structura de rezistență fiind șubredă și singura soluție tehnică este: DEMOLAREA!
Actualul primar al Slatinei, Emil MOȚ, încă de la începutul mandatului, și-a anunțat ca proiect principal: sală de sport modernă, un stadion de fotbal modern și o echipă în primul eșalon național.
Recent, mai multe publicații, posturi TV și agenții de presă s-au năpustit cu acuzații asupra proiectului prin care edilii județului și ai Primăriei Slatina doresc să construiască un stadion modern la Slatina.
Încă din vara anului trecut, Primăria Slatina a alocat fonduri și a efectuat expertizare a actualului stadion, ajungându-se la concluzia clară: stadionul nu mai poate fi renovat, modernizat. Singura soluție este ca acesta să fie demolat și în locul lui, construit în aceeași zonă, un stadion nou, modern, cu o capacitate de 10-15000 locuri pe scaune.
În toamna anului trecut, Consiliul Județean Olt, prin președintele Marius Oprescu, și Primăria Slatina, prin primarul Emil Moț, în baza unui studiu de fezabilitate și expertiză făcută la structura de rezistență a stadionului ”1 Mai”, au înaintat Companiei Naționale de Investiții, în Bugetul pe anul 2019.
Consiliul local Slatina nu poate suporta cheltuielile de aproape 20 milioane euro, cât ar costa această investiție.
Se face mare tam-tam pe faptul că, Slatina n-are nevoie de această investiție care din informațiile noastre, a fost aprobată în Bugetul României pe anul 2019.
Edilii locali și-au anunțat intenția că, la următoarea rectificare bugetară, într-un cadru legal, să sprijine financiar actual echipă de fotbal ”ACS FC Olt”. Aceasta este lider în Liga a IV-a și la sfârșitul campionatului va intra, după baraj, în Liga a III-a, iar până la finalizarea investiției, poate intra în Liga Națională de Fotbal.
Acest stadion, de 10 000 locuri, este mai mic decât actualul, care, oficial, are o capacitate de 1 500 locuri.
Credem că, în anii următori, slătinenii și locuitorii din județ, vor umple această arenă sportivă, devenită un simbol pentru județul Olt.
Deci, cârcotașii, plătiți sau naivi, răutăcioși sau invidioși, nu trebuie să considere că locuitorii slătineni și din județul Olt sunt mai prejos sau neiubitori de fotbal decât cei din Giurgiu, Botoșani, Mediaș, Sfântu Gheorghe, Voluntari sau Chiajna.
Dacă un cadru legal ar permite, Primăria Slatinei este interesată și pentru un parteneriat public-privat pentru realizarea acestei investiții, necesară și important pentru iubitorii de fotbal.
Minciunile și intoxicările din presă că banii ar fi mai buni pentru rețeaua stradală, mai ales pentru zona de transit a DN 65, putem spune despre ele că sunt dezinformări sau minciuni grosolane: sunt proiecte aprobate și în derulare în perioada în care circulația pe Podul Olt, timp de peste un an, se va închide!
Și încă ceva, foarte important, unde conducerea județului Olt și edilii Slatinei și mass-media trebuie să insiste mai mult: atragerea marilor companii.
Nu se poate ca Pirelli, TMK ARTROM, ALRO SA și Prysmian, unități de nivel European și mondial, existente pe pământ slătinean, românesc, să nu sprijine mai mult sportul, sănătatea și problemele sociale județene și locale!
Participarea lor la aceste acțiuni sunt minuscule , de neînțeles și nu mai trebuie trecute cu vederea, în viitorul apropiat. Este un subiect asupra căruia trebuie să ne concentrăm mai mult atenția căci profitul, sponsorizările lor se duc în afara granițelor, ceea ce nu este normal și corect!
Un subiect pe care poate-l ridică și slătineanul nostru, Darius Vâlcov, în calitatea pe care o are de locuitor și de consilier pe probleme economice al prim-ministrului României.
P. Calciu