SECŢIA ATI COVID-19 DE LA SPITALUL SLATINA NU MAI ARE PATURI LIBERE. CARE ESTE ÎNSĂ CEA MAI MARE PROBLEMĂ CU CARE SE CONFRUNTĂ UNITATEA SANITARĂ

0
541

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina nu mai are paturi libere la Terapia Intensivă COVID-19, toate cele cele opt paturi rezervate bolnavilor cu forme grave de coronavirus fiind ocupate în totalitate.

Potrivit ultimelor date furnizate de conducerea unității spitalicești, în secţia Covid 19, sunt internate 45 de persoane confirmate, 8 aflându-se la ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVĂ (ATI) cu o formă severă a bolii. Cât priveşte situaţia suspecţilor, din cele 50 de paturi rezervate, 7 sunt ocupate. Totodată, a fost amenajată o zonă de terapie intermediară, pentru cazurile medii spre grav.

„Noi am avut o videoconferință cu secretarul de stat de la minister prin care ni se sugerează să înființăm niște paturi de terapie intermediară pentru pacienții care nu au loc în terapie intensivă unde să li se administreze aceeași medicație. Noi acum în pavilionul de Medicală știți foarte bine că avem 80 de paturi dedicate pacienților pozitivi. Din cele 80 de paturi, 10 la sută, conform normelor în vigoare, trebuie să fie pentru terapia COVID, și noi avem 8 paturi. Am avut la debutul pandemiei patru paturi și am suplimentat la opt paturi pe terapie COVID. Acesta este numărul maxim pentru că cele două etaje reabilitate, etajul IV și etajul V sunt cu oxigen la fiecare pat în parte și nu putem să suplimentăm paturile de terapie intensivă pentru că nu ne-ar permite instalațiile de oxigen. Dar terapia intermediară noi oricum o facem, ce ne-au solicitat dumnealor. Avem pe etajul IV unde este terapia intensivă COVID și patru aparate IRVEO care sunt folosite pentru această terapie intermediară până când pacienților li se face loc în terapie intensivă, atunci când este loc”, a declarat, pentru Gazeta Oltului, managerul SJU Slatina, Dan Stana.

Însă potrivit conducerii unității sanitare, în momentul de față la nivelul Spitalului Slatina, nu numărul paturile reprezintă o problemă, ci lipsa medicamentelor pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Este vorba despre Remdesivir și Tocilizumabal, medicamente pe care conducerea instituției spitalicești nu le poate achiziționa de pe piața liberă.

„Toată lumea se vaită de paturi, însă problema cel puțin la Spitalul Județean de Urgență Slatina  în momentul de față nu sunt paturile. Cea mai dură este asigurarea cu medicamente necesare, Remdesivir și Tocilizumabul. Nimeni nu a vorbit de asta, ci hai să suplimentăm paturile. Suplimentăm paturile, însă ce le administrăm pacienților. Cea mai mare problemă este lipsa medicamentelor. Noi nu avem de unde să cumpărăm aceste medicamente pentru că este achiziție făcută prin minister că dacă le-am putea achiziționa noi am solicita bani de la Consiliul Județean și le-am cumpăra, dar nu avem de unde să le luăm. Noi ce mai putem lua este medicamentul KINERET care este folosit cu succes la unii pacienți ca un înlocuitor, dar nu merge la toți pacienții, nu dă același randament. Acesta putem să-l luăm de pe piața liberă. Nu putem să le luăm de pe piața liberă (n.red Remdesivir și Tocilizumabul) doar ce ne repartizează ei de la București, pentru că nu se găsesc. Este o situație destul de delicată. Toată lumea vorbește de suplimentarea cu paturi. Nu este asta o problemă până la urmă dacă avem ce să le dăm pacienților. Noi la Slatina avem 26 de ventilatoare din care opt sunt folosite la Covid și avem 26 de injectomate. Deci nu este o problemă. În Terapia mare avem opt aparate IRVEO, în Terapia Covid avem patru aparate IRVEO și noi mai  avem și colaborarea cu Spitalul municipal Caracal care este spital suport Covid. Deci la momentul acesta noi nu suntem sufocați față de perioada anterioară când eram sufocați. E posibil însă să fie și mai rău pentru că vedeți că sunt din ce în ce mai multe infectări”, a conchis managerul Spitalului Județean Slatina.