Comuna Rotunda, formată numai din satul de reședință cu același nume, se află în Câmpia Romanațiului, la aproape 18 km de municipiul Caracal.
În ultimii ani, localitatea a cunoscut o dezvoltare accentuată: edilitar, economic și social.
De numele primarului, VERGIL SÂRBU, aflat la al 4-lea mandat, se leagă cele mai multe dintre realizările locale: drumuri asfaltate, renovarea și modernizarea școlilor și grădinițelor, execuție lucrări de introducere și extindere apă și apă uzată (canalizare), reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural, dispensar uman, sediul Primăriei, cabinet veterinar, sală de sport și altele. Pentru mai multe informații ne-am adresat domnului primar VERGIL SÂRBU, edilul comunei Rotunda.
Domnule primar, în urmă cu aproape 15 ani, comuna Rotunda era una dintre cele mai slab dezvoltate localități din toate punctele de vedere. Ce s-a schimbat în acest timp?
Într-adevăr, ca locuitor mă intriga faptul că, în jurul nostru, multe localități prosperau și se rezolvau problemele edilitare locale: asfaltarea de drumuri, reabilitarea de școli, grădinițe, investiții economice locale… Mi-am zis atunci, că, prin experiența de viață și ambiția pe care le am pot face mai multe pentru dezvoltarea localității noastre. Drept pentru care mi-am asumat responsabilitatea de a candida la conducerea primăriei Rotunda. Am câștigat, și imediat după, am început dezvoltarea comunei. Localnicii au aproape toate condițiile pe care le are, de exemplu, municipiul Caracal! Drumuri asfaltate, scoli, grădinițe modernizate, apă curentă și canalizare (investiții în desfășurare), un sediu modernizat.
Mulțumirea lor, probabil, s-a văzut și la ultimele alegeri locale când v-au dat votul pentru încă patru ani. Iar schimbările se văd cu ochiul liber: drumuri asfaltate, clădiri edilitare moderne, proiecte mari în desfășurare privind apa, canalizarea, aducerea gazului metan.
Da, n-am uitat că oamenii mi-au dat votul de încredere (le mulțumesc și pe această cale) pentru a le reprezenta și rezolva problemele locale. Și pot spune cu mândrie că, în comuna Rotunda s-au rezolvat cele mai importate probleme locale: drumuri asfaltate, școli, grădinițe, dispensare, sediul primăriei, cămin cultural, sala de sport, reabilitate și modernizate, drumuri agricole practicabile. Avem finalizată o parte din investițiile prin care s-a introdus rețea de apă potabilă, canalizare. Alte investiții de acest fel sunt în stadiul de extindere și pentru străzile care n-au fost prinse în unele proiecte. Aducerea gazului metan este o problemă pe care sperăm să o rezolvăm în perioada următoare, fiind legată și de unele localități limitrofe.
Am dori să le analizăm pe cele mai importante cu mai multă informații. De pildă, cum ați rezolvat problemele legate de căile rutiere și învățământ, apă potabilă, canalizare?
Da, la primul meu mandat, toate aceste investiții erau aproape inexistente, motivarea fiind legată de lipsa banilor. Printr-o analiză atentă și bine fundamentată de către echipa pe care o conduc și de către consilierii locali, am ajuns la concluzia că banii, adică resursele financiare, sunt: fondurile europene, guvernamentale, județene și locale. Numai că ele trebuie atrase prin proiecte viabile și serioase. Pentru aceasta a trebuit să rezolv imediat partea privind implementarea lor, practic documentat și profesional.
Care a fost cheia succesului?
Cred că am reușit să insuflu echipei și colegilor din Consiliul Local ideea că nu putem accesa fondurile existente dacă nu cunoaștem noi foarte bine legislația în domeniu, nu suntem competitivi profesional, nu dispunem de resurse locale minime necesare și dacă nu atragem în echipă proiectanți și consultanți de mare valoare și foarte serioși.
Exemplificați cumva …
Da. Începând cu anul 2009, avem o societate de proiectare și consultare din Craiova, cu care am lucrat foarte bine: SC ORIZONTURI 2025 SRL. O societate serioasă, competentă, un partener de succes, iar domnul director general, Leonard Raescu, poate fi considerat ca un adevărat ”fiu al satului”, fiind participant la cele mai importante investiții din Rotunda. Nu trebuie să omit și faptul că în toți acești ani am primit un sprijin substanțial, permanent din partea conducerii PSD OLT, a consiliului Județean Olt și a parlamentarilor. Tuturor, trebuie să le aducem mulțumirile noastre, ale primăriei și cele ale localnicilor comunei Rotunda.
Știu că drumurile locale erau din pământ sau piatră, greu practicabile.
Da, un prim proiect pe care l-am realizat a fost cel din PNDL-1, de peste 2,5 milioane euro, prin care am asfaltat.. 13 km de drumuri locale. Mai avem 4,136 km de drumuri neasfaltate care prin proiectul relizat urmează să primească finanțare. Am rezolvat o problemă importantă: comuna fiind una agricolă, avea drumuri din camp aproape impracticabile. Acum nu mai este nicio problemă, practic am realizat și un drum de centură locală. Banii au venit, peste 1 milion de euro, prin Măsura 125, tot din Fonduri Europene.
Domnule primar, știu că apă potabilă, canalizarea, aducerea gazului metan au fost prioritățile dumneavoastră și a echipei pe care o conduceți.
Da. O localitate rurală modernă trebuie să aibă acces la curent electric, apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate și gaz metan. Prin AFIR am accesat și realizat din fonduri europene (2,5 milioane euro) o rețea de apă potabilă și canalizare. Acum, pot spune cu mândrie și bucurie că avem o finanțare aprobată, Programul Național de Investiții: Anghel Saligny, de 25 milioane de lei. Este cea mai mare sumă alocată unei localități rurale din județul Olt.
Toate edificiile locale, sediul primăriei, dispensarul uman, cabinetul veterinar, poșta, sunt modernizate, încadrare cu personal de specialitate. Multe din problemele locale au dispărut, inclusiv deszăpezirea locală, prin cumpărarea utilajelor necesare (buldoexcavator, pluguri etc.).
Pot spune, fără a greși, că aici la Rotunda s-a făcut aproape tot ce trebuia într-o localitate rurală și că ”omul sfințește locul”!
Sunt bucuros și plăcut impresionat de ceea ce am realizat, în anii când am condus Primăria Rotunda. Este o satisfacție mare să vezi oamenii fericiți că în comuna lor au aproape toate utilitățile și condițiile de la oraș! Cred și recunosc că, toate aceste realizări și cele aflate spre proiectare, finanțare și execuție sunt rezultatul muncii în echipă, al salariaților din primărie și chiar al oamenilor din comună care m-au înțeles, sprijinit și apreciat pentru lucrurile făcute în localitatea lor. Chiar dacă mă repet, nu pot uita și recunoaște importanța sprijinului primit din partea consiliului local, al conducerii instituțiilor loace și județene, al domnilor președinți ai Consiliului Județean Olt, domnii Paul Stănescu și Marius Oprescu. Drept pentru care, folosesc și acest prilej, să le mulțumesc sincer!
Zilele acestea va fi celebrate Ziua Comunei Rotunda. Ce mesaj le transmiteți localnicilor cu acest prilej!
Tuturor cetățenilor din Rotunda le doresc multă sănătate, înțelegere și viață lungă.
Domnule primar, este un priviliegiu pentru mine să am o discuție cu unul dintre cei mai serioși, corect și bun edil dintre câți am cunoscut de-a lungul anilor în județul Olt. Vă felicit și vă doresc numai bine, sănătate și realizări importante.
Pavel Calciu