Având în vedere că suntem în perioada de dinaintea sărbătorilor pascale și, de regulă, se produc mai multe excese alimentare, Direcția de Sănătate Publică Olt are câteva recomandări, printre care se numără: alegerea unui loc sigur, autorizat, de unde să facem cumpărăturile, evitarea vânzătorilor ambulanți; verificarea valabilității produselor, în special a lactatelor, ouălor și a cărnii; depozitarea în mod corespunzător a produselor perisabile.
De asemenea, nu se recomandă ca la prepararea maionezei sau a salatelor să fie folosite ouă de rață sau gâscă, iar persoanele care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor ar trebui să evite pregătirea alimentelor.
”Masa copioasă de ,,Paște’’ vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci când meniul zilnic a fost sărac în proteine. După perioada de post, supra-alimentația în timpul sărbătorilor pascale poate pune sănătatea și chiar viața în pericol. Specialiștii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar. Vedetele meniului pascal sunt carnea de miel și ouăle roșii. Ele sunt însa destul de grele pentru organism, de aceea se recomandă cumpătare în privința lor. Carnea de miel conține mult colagen și este greu digerabilă. Ca alternative, se pot folosi carnea de vită, pește sau curcan. La masa de ,,Paște’’ nu ar trebui mâncate mai mult de două ouă, mai ales dacă pe lângă ele există și drob, ciorbă și friptură de miel, cozonac, băuturi alcoolice, maioneză și sosuri grase. Cardiacii nu trebuie să se abată de la regimul prescris de medic și să mănânce nesărat. Cei cu afecțiuni renale ar trebui să consume cu prudență ouă și carne, iar diabeticii să evite zahărul. Se recomandă o pauză de cel puțin 3 ore între mese și consumul mai mare de legume. Ideal este să consumăm puțin din toate fără a face excese”, se arată într-un comunicat transmis de DSP Olt.
Important este ca atunci când apar primele semne ce indică o boală: dureri abdominale, greață, vărsături, febră, să nu luați medicamende fără prezentarea la medic pentru stabilirea unui diagnostic.