Asociația AMES implementează, în Slatina, județul Olt, proiectul de Schimburi de Tineri ”The Right to know”, finanțat prin intermediul programului Erasmus+. Acesta a început în martie 2024 și se va finaliza pe data de 30.11.2024.
În cadrul proiectului sunt implicate 6 țări partenere: Spania, Bulgaria, Italia, Cehia, Romania și Letonia.
Împreună cu organizațiile partenere, Asociația Ames a elaborat acest proiect pentru a veni în sprijinul nevoii tinerilor de a se implica în procesul de luare a deciziilor privind politicile europene de tineret.
Prin activitățile desfășurate, sunt propuse atingerea următoarelor obiective:
O1. Creșterea gradului de informare a celor 30 de tineri participanți, dar și a grupurilor de tineri cu privire la drepturile și valorile europene pentru tineri,
O2. Creșterea gradului de implicare a celor 30 de tineri participanți în identificarea nevoilor acestora, dar și în procesul de elaborare a politicilor pentru tineret,
O3. Creșterea accesului tinerilor participanți și grupurilor de tineri la informații relevante ce țin de instituțiile europene.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost organizate următoarele activități:
- Un schimb de tineri pe durata a 7 zile de activități, în luna mai, cu 30 tineri participanți din cele 6 țări partenere, ce a avut ca tematică informarea tinerilor cu privire la procesul decizional de la nivel european, privind politicile de tineret,
- O întâlnire cu reprezentanți ai Parlamentului European, în care au fost discutate aspectele practice privind implicarea tinerilor în luarea deciziilor la nivel european și implicarea lor în cadrul politicilor europene de tineret.
În perioada următoare, pornind de la rezultatele tinerilor participanți avute în cadrul Schimbului de Tineri, vom elabora un ghid cu informații referitoare la drepturile europene și valori comune, instituții europene, politici europene de tineret, procesul de elaborare al politicilor europene, procesul de consultare cu instituțiile europene, implicarea instituțiilor europene în politicile de tineret.
Pentru mai multe detalii puteți consulta:
- Pagina de facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61558028795145
Pagina de facebook a Asociației Ames: https://www.facebook.com/AMES.ngo