Primarul municipiului Caracal: „Eu consider că în Primăria Caracal este foarte important să lucrăm în echipă”

-interviu cu dr. Liviu Radu, primarul municipiului Caracal

0
2381

Transformările survenite în ultimul an la nivelul municipiului Caracal se văd cu ochiul liber. Grație edilului șef Liviu Radu și echipei administrative conduse de acesta municipiul Caracal capătă pe zi ce trece o nouă înfăţişare. Dovadă sunt numeroasele proiecte derulate la nivelul municipiului Caracal, unele dintre ele finalizate, altele în curs de finalizare. Modernizarea străzilor, reabilitarea blocurilor și modernizarea unităților școlare, toate aceste proiecte au fost trecute de primarul Liviu Radu pe lista de priorități a Primăriei Caracal.

 Deși sunteţi doar de un an și câteva luni în fruntea administrației locale, experiența câștigată ca manager la Spitalului Municipal Caracal și-a pus amprenta și asupra evoluției administrației locale. Faptul că lucrurile au început să se miște în muncipiul Caracal vi se datorează  în mare parte. Ce puteţi să ne spuneţi despre investițiile privind reabilitarea infrastructurii rutiere?

Noi în oraș ne-am propus să asfaltăm toate străzile că așa mi se pare normal. Odată ce locuiești la oraș este normal să ai apă, canal, gaz și asfalt.  Numai că nu ne-a permis bugetul să intrăm pe toate străzile. Noi ne-am făcut socotelile inițial că prin proiecte pe fonduri guvernamentale reușim să facem cât mai multe străzi. Numai că s-a demonstrat că lucrurile acestea nu au mers chiar până la capăt. Ele oarecum au  mai rămas deschise, dar nu putem nici pe oameni să-i lăsăm să aștepte și atunci acolo unde am mai putut, am mai asfaltat. Dar marea problemă este că aceste străzi sunt undeva spre periferia orașului și nu peste tot există canal. Apă da, gaze da, dar este o problemă cu partea aceasta de scurgere și din această cauză am ales să lucrăm pe străzile unde au toate aceste lucruri.

Noi ne-am propus mai multe obiective, însă fiind o primărie cu un buget limitat pentru că industrie multă nu avem în oraș ne întindem doar cât ne permite bugetul pentru că așa mi se pare normal. Eu pun preț pe bugetul pe care o să-l facem anul viitor pentru că anul trecut a fost primul meu an și nu aveam o experiență în domeniul administrației locale. Sper să facem un buget nou, bun pentru anul viitor. Avem și un director economic financiar contabil de câteva luni și pun preț pe acest lucru. De altfel, în Primăria Caracal eu consider că este foarte important să lucrăm în echipă. Adică atunci când sunt de făcut lucruri trebuie să stai la o masă șapte-opt inși și să ne consultăm. Dumneavoastră vedeți că au mai crescut salariile în primării și noi vrem să mergem în continuare cu salariile acestea numai dacă ne permite bugetul. Din acest motiv sunt lucruri care nu poți să le faci intempestiv numai că  vrei, adică la modul declarativ. Îl faci așa numai pentru că ai declarat. Nu, ele trebuie să se regăsească în buget.

Sunt perspective în privința atragerii marilor investitori în Caracal?

Știți cum văd eu lucrurile acestea. Eu aștept cu mare nerăbdare să se dea drumul  la Centura de Sud la care se lucrează de atâta timp. Eu sper ca în maxim o lună să se dea drumul. Banii sunt deja prevăzuți pentru Centura de Nord și cred că va începe undeva în martie anul viitor și atunci și posibilitățile ca investitorii să vină aici cresc, pentru că cine vine aici pe o infrastructură rutieră proastă, nimeni nu vine să-și bată mașinile pe aici. Sunt discuții cu investitori de exemplu din  zona Piteștiul care vor să vină să investească la noi. Ne-au spus domne la noi acolo arealul nu mai permite lucrul acesta. Şi cred că aici este vorba și de forța de muncă. Pe de altă parte datorită faptului că noi am avut Uzina de vagoane, am avut oameni și încă mai avem oameni pregătiți pe diverse meserii și ei caută acest lucru. Da, au venit pe domeniul autovehiculelor rutiere, firme care lucrează direct cu Dacia Renault și a mai venit o firmă pentru componente de calculatoare. Ei caută hale foarte mari de 5.000-6.000 de metri pătrați care au fost vândute și noi îi punem în legătură cu oamenii de afaceri care le au în proprietate.

Văd că firma Yazachi are nevoie în continuare de forţă de muncă?

Așa este. Noi colaborăm cu firma Yazachi și sunt oameni care sunt în șomaj și le recomandăm, de exemplu să meargă acolo. Acum ce politică de resurse umane au dumnealor, nu știu. Mizăm pe faptul că în primăvară vor începe lucrările la penitenciar și acolo vor fi create 600 de locuri de muncă. Deci este o investiție enormă, dar în primul rând vreau ca cetățenii orașului să înțeleagă că indiferent ce bani ai și indiferent cum îi cheltui atâta timp cât  nu își aduc și dumnealor aportul la consolidarea orașului nu reușești. Iei băncuțe, iei coșuri și dacă se vandalizează, adică oamenii trebuie să înțeleagă că aceste investiții sunt tot din banii dumnealor și atunci trebuie să se comporte ca și la dumnealor acasă.

 Ce puteți să ne spuneți despre lucrările de la creșă?

Lucrările la creșă vor fi finalizate anul viitor însă eu cred că termenul se va mai scurta cu câteva luni. Lucrurile merg bine. Este o investiție benefică atât pentru noi, cât și pentru familiile americanilor pentru că sunt familii care au rămas în oraș și le sunt de ajutor. Noi avem o relație bună cu ei. Ne întâlnim destul de des, dar acum vedeți este o politică, eu aduc aminte la fiecare întâlnire că ar trebui făcut așa, dar acuma depinde și ei ce politică au.

Proiecte comune aveți cu ei?

Proiecte comune nu știu câte ar putea fi. Ei au serviciul lor și au treburile lor acolo, legate de Baza militară. Noi încercăm să le creăm niște condiții aici în oraș. Am zis așa pentru siguranța dumnealor și nu numai să montăm câteva zeci de camere pentru supraveghere și circulație rutieră. Ei vor să locuiască în oraș în siguranță. Asta este important pentru ei. La orice festivitate noi îi chemăm și ei ne cheamă pe noi.

Câte familii de americani locuiesc în municipiul Caracal?

Să știți că nu am făcut o centralizare, dar eu apreciez că sunt undeva la 70-80 de persoane dacă nu mai mult. Știu că stau cu contracte de închiriere.

Ce puteți să ne spuneți despre situația locurilor de veci din Caracal. Vă întreb în contextul în care cineva se plângea de insuficiența locurilor din cimitire ?

Nu, știți ce se întâmplă. Acum s-au  cumpărat terenuri în jurul cimitirului de pe strada Carpați în zonele de acolo din vecinătate sunt proprietăți particulare și atunci cimitirul anticipăm noi că așa pe o perioadă mai lungă nu o să se mai poată extinde. În momentul de față nu sunt probleme, dar ne gândim pe viitor. Sunt două cimitire, unul pe strada Carpați și unul pe Rahovei la ieșire.

Despre cosmetizarea intrărilor în oraș, ce puteți să ne spuneți?

Treaba asta cu intrările în oraș noi ne-am propus-o încă de anul trecut . vrem să facem cât de cât intrarea dinspre Slatina. Acuma trebuie să te pui în concordanță și cu DN6 de exemplu care este în licitație. Nu s-a terminat încă și intrările în oraș sunt foarte importante. Monumentele au și ele valoarea lor, dar mai mult decât atât trebuie să menții  și o stare de curățenie și omul să poată să parcheze, adică să intre un oraș bine organizat.

Ce considerați că trebuie făcut în viitor pentru ca municipiul Caracal să se transforme într-un oraș european?

Noi avem avantajul  că avem un oraș plin de istorie și un oraș cultural și mizăm pe lucrul acesta. Sunt 131 de case de patrimoniu ceea ce multe mari orașe nu au acest patrimoniu. E adevărat că sunt puține care sunt în administrarea Consiliului Local și Primăriei, undeva în jur de 10-11 clădiri, dar purtăm discuții cu oamenii care sunt proprietarii acestor case de patrimoniu și îi rugăm dacă pot să întrețină aceste clădiri. Este un spirit cumva, pentru că fiecare oraș ar trebui să-și cunoască istoria. Am vizitat de curând Gdanskul, o localitate din Polonia. Acolo se pune preț numai pe clădirile vechi, chiar dacă mai sunt din acestea noi frumoase, cu sticlă, totuși ghidul te duce tot timpul către orașul vechi și acest lucru vreau să-l facem şi noi, să-i determinăm pe oameni să înțeleagă că face parte din patrimoniul nostru al orașului. Și avem lucruri frumoase în Caracal. Avem aceste case de patrimoniu, avem teatrul din Caracal, avem Parcul natural. Încercăm să facem și promovare. Avem oameni buni și la Centrul Cultural și la Centrul de Informare Turistică, dar vedeți toate lucrurile acestea trebuie să funcționeze în echipă. Aici este toată problema. Primarul trebuie să fie în concordanță cu oamenii din echipa lui. Este foarte important lucrul acesta. Avem acum două proiecte pe casa Hagiescu Mirişte și Muzeul Romanaților.

 În final, v-aș ruga, dacă mai aveți ceva de adăugat?

Eu mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă și să vină cu idei. Eu fac această promisiune oamenilor care mi-au acordat votul dumnealor de încredere, sper să nu-i dezamăgesc, dar și dânșii trebuie să înțeleagă că doar împreună putem reuşi, noi să găsim soluții financiare și de organizare a orașului, iar dumnealor să poată să întrețină ceea ce noi creăm.

Ilie Bîzoi