PSD a scăzut în sondaje. Sunt pe calea pierzaniei. Așa-mi zicea azi un prieten. Că, vezi tu Roxana, lumea e nemulțumită, lumea începe să-și manifeste dezamăgirea, poporul nu e de acord cu infractorii ăștia.
Sunt liberală, dar respect faptul că PSD-ul este cel mai organizat partid. Și-aș băga mâna-n foc că după ce trece criza asta generată de la OUG 13 încoace, dacă primarii din guvern se întorc în orașele care le sunt casă, vor câștiga din nou detașat primăria.
Dacă analizezi atent discursurile PSD, acestea întotdeauna fac omul să se simtă important. Fii sincer cu tine: nu-i așa că-ți place să stai în compania celor care au o părere bună despre tine? Celor care-ți dau în bune și te flatează cu diverse? Cam așa și relația dintre votant și cel care urmează să fie votat. Iar membrii de partid sunt conștiincioși, căci se simt folositori (un fel de ”mamă, cine sunt eu, nimeni nu mai e ca mine”) ducând la bun sfârșit sarcina care le-a fost trasată: fie că trebuie să lipească afișe, fie că au vreo funcție într-o organizație interioară.
Și asta pornește de la faptul că nivelul de educație din România este varză. Atât de varză, că putem să facem sarmale cu el. Oamenilor le este mult mai ușor să fie direcționați, decât să gândească ei cu capul lor. Pentru că liberalismul la asta îi împinge. La a lua propriile decizii, la responsabilitate.
Aruncă o privire la pozițiile publice ale PSD-iștilor. Sunt toate la fel, merg pe aceeași schemă. Se axează pe un singur punct și insistă la nesfârșit că au dreptate.
Nu sunt atât de naivă încât să compar lumea care a ieșit în stradă cu lumea multă. Electoratul PSD se înmulțește pe zi ce trece: oameni cărora le e lene să gândească găsești la tot pasul, oameni cărora le e frică de ziua de mâine la fel, oamenii de la țară, fără educație, se puiesc constant, oameni care au nevoie de favoruri ca să le meargă un business există și ei…
La mine la țară primarul este la al treilea mandat. Este liberal convins, a-nceput cu PDL, a continuat cu PNL. Un domn din partea PSD-ului a candidat de nu mai puțin de cinci ori și de tot atâtea ori a pierdut. Eu nu știu zău cum de nu i-a fost rușine să mai candideze după ce a luat bătaie atât de crunt de fiecare dată, dar cine sunt eu să-l judec? Este de la sine înțeles că primarul dintr-o comună își va direcționa cetățenii să voteze cu partidul său la parlamentare.
Într-o altă comună, primarul în funcție o ocupă de 27 de ani. Mi-amintesc că-n 2008 era la PDL, acum e la PSD. De unde deducem că la sate se votează omul, nu partidul. La fel ca la prezidențiale.
PSD a pierdut președinția de trei ori, pentru că își aleseseră prost omul. Adrian Năstase suferea de deficiențe de comunicare, putea să se adreseze numai elitelor, nu și muritorilor de rând. Mircea Geoană nu părea deloc stăpân pe el, ci mai degrabă dirijat. Victor Viorel Ponta era prea arogant și privea de sus lucrurile, așa că lumea a votat împotriva lui, nu neapărat pro candidatul liberal. Deși atitudinea lui Klaus Iohannis era aceea de ”prieteni, eu știu ce fac și de ce mă aflu aici”. Iar Băsescu a fost întotdeauna băiatul ăla șmecheraș. Și-a jucat cartea aproape de superlativ. Lumea simpatiza cu el pentru că avea apucături care îl creionau astfel încât lumea să se regăsească: șprițul, nesimțirea (cine nu-și amintește de ”țigancă împuțită” și de ”găozarule”?). Îl văd cumva ca pe omologul lui Trump: susțin că cetățenii americani l-au votat pentru că se regăseau în comportamentul lui. Pentru că voiau să se simtă liberi în exprimare. Pe când Hillary Clinton poza în ipocrita perfectă cu politically correct-ul ei.