Cercetările în acest dosar de evaziune fiscală au fost începute în aprilie 2013, când ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au aflat că membrii unui grup infracţional sunt implicați într-un circuit comercial fictiv, bazat pe simularea unor operaţiuni comerciale cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Cazul a fost preluat de un procuror din cadrul DIICOT Craiova, care a stabilit că, în septembrie 2011, în baza unor procuri speciale, craiovenii Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea au obținut dreptul să reprezinte firma PHILKARO LTD, cu sediul în Cipru. Anchetatorii au susținut că Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea au urmărit încă de la început „obţinerea de beneficii financiare prin interpunerea acestei societăţi în relaţii comerciale cu societăţi înmatriculate pe teritoriul României, fapt ce asigura acestora din urmă cadrul necesar sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către statul român, în condiţiile în care livrarea de mărfuri către o societate cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene nu este purtătoare de TVA“.
Mai departe, cei doi au luat legătura cu reprezentanţii SC Ambient SA Sibiu, ocazie cu care cele două societăți au încheiat un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect livrarea de către SC Ambient SA Sibiu de materiale de construcţii (fier) în regim intracomunitar către PHILKARO LTD, activitate de care s-au ocupat doi angajați ai SC Ambient – Daniel Ionescu (manager de vânzări la data semnării contractului) și Răzvan Tănasă (manager în sectorul achiziţiilor). SC Ambient a cumpărat diverse tipuri de fier în perioada noiembrie 2011 – septembrie 2012, printre furnizori numărându-se și SC Ariana-Nely SRL Bistrița. De aceste achiziții s-a ocupat tot inculpatul Răzvan Tănasă, după cum au mai stabilit anchetatorii.
Livrări fictive din Cipru către firme intermediare
Pentru că nu aveau bani să susțină tranzacția unor importante cantități de mărfuri, Dănilă şi Sfîrlogea au căutat o firmă care să poată achita mărfurile ce urma să fie livrate fictiv de SC Ambient în Cipru. Așa au ajuns cei doi reprezentanți ai PHILKARO LTD la inculpatul Alin Teacă, persoana responsabilă cu achiziţii de marfă din cadrul SC Mitliv Exim SRL Craiova. Procurorii DIICOT au mai explicat că SC Mitliv, care deținea banii necesari „realizării întregului circuit“, a acceptat să achiziționeze mărfuri de la Dănilă şi Sfîrlogea, însă nu direct de la firma din Cipru, ci de la mai multe societăți interpuse, „cu singurul scop al obţinerii dreptului de a deduce TVA pe care o achita alăturat preţului“. Astfel, SC Mitliv Exim SRL a semnat contracte de achiziţie cu SC Miandres SRL Craiova, SC Auto A Car SRL, SC Bocstal SRL Brădești şi SC Serious Team, societăţi aflate sub controlul direct al lui Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea. „Din analiza rulajelor de cont şi a extraselor bancare ar rezulta că, ulterior, marfa a fost «livrată» de firma din Cipru către societăţi comerciale înmatriculate pe teritoriul României, revenind astfel în ţară, însă numai din punct de vedere scriptic, pentru ca mai departe, în mod direct sau prin intermediul altor firme cu un comportament economic similar (înfiinţate numai pentru acumularea de datorii) – SC Miandres SRL Craiova, SC Serious Team Serv SRL, SC Bocstal SRL Brădești, reprezentată în drept de inculpatul Viorel Duțu, şi SC Auto A Car SRL, reprezentată în fapt de acelaşi inculpat – marfa să fie «vândută» către beneficiarul final, SC Mitliv Exim SRL“, au mai reținut procurorii DIICOT.
În acest circuit au mai fost implicate și două firme de transport – SC Bădescu Com SRL și SC Sincotrans SRL, care ar fi atestat în documente că marfa a părăsit teritoriul României. Potrivit procurorilor DIICOT din Craiova, în această încrengătură de firme, în care marfa a fost plimbată până în Cipru și înapoi numai în acte, s-a „pierdut“ TVA de peste 9,2 milioane de lei, sumă de bani cu care a fost prejudiciat bugetul statului.
Condamnări cu executare
În martie 2015, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpați, acuzați de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Aceștia sunt Robert Dănilă, Sfîrlogea Andi, Robert Păceană, Mugurel Stănescu, Gheorghe Bădină, Viorel Duțu, Adrian Etegan, Daniel Ionescu, Răzvan Tănasă, Alin Teacă, Dorinel Rogojinaru, Constantin Ulăreanu, Gelu Uglean și Liviu Cioană. În același dosar au fost puse sub acuzare mai multe societăți comerciale, printre care se numără SC Mitliv Impex SRL Craiova, SC Ambient SA Sibiu, SC Bădină Com SRL Băilești și SC Sincotrans SRL Craiova.
Primii șapte inculpați și-au recunoscut faptele, iar în aprilie, anul acesta, au fost condamnați definitiv, printr-o hotărâre a Curții Supreme. Gheorghe Bădină, Mugurel Stănescu și Robert Păceană au fost condamnați la câte doi ani de închisoare, iar Dănilă a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare. Sfîrlogea, Duțu și Etegan, care sunt recidiviști, au primit pedepse ceva mai mari. Sfîrlogea a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare, Etegan la șapte ani, iar Duțu la opt ani. SC Bădină Com SRL Băilești a primit o amendă de 20.000 de lei pentru complicitate la evaziune fiscală.
Ceilalți șapte inculpați – Daniel Ionescu, Răzvan Tănasă, Alin Teacă, Dorinel Rogojinaru, Constantin Ulăreanu, Gelu Uglean și Liviu Cioană – au fost judecați în continuare, într-un dosar separat, în care Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat vineri, pe 8 decembrie.
Daniel Ionescu și Răzvan Tănasă au primit câte 4 ani și 8 luni de închisoare, iar Liviu Cioană a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală. În schimb, Rogojinaru a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, iar Uglean a primit o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ulăreanu, care a decedat.
SC Mitliv a primit o amendă de 80.000 de lei, SC Ambient una de 55.000 de lei, iar SC Sicotrans a fost amendată cu 30.000 de lei.
Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Prejudiciul
Instanța a mai dispus, vineri, ca inculpații și firmele implicate să achite statului suma de 9.238.577 de lei, plus obligaţiile fiscale accesorii calculate până la data executării integrale a plăţii. Curtea de Apel Craiova a constatat că o parte din prejudiciu (2,5 milioane de lei) a fost achitat deja de SC Mitliv, în baza a patru ordine de plată emise în decembrie 2014 și ianuarie 2015.