Oraşul Drăgăneşti Olt şi comunele Milcov, Dobreţu şi Osica de Jos, sunt cele patru localităţi din judeţul Olt care nu vor beneficia de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 în perioada 2017-2020. Motivele excluderii de la de la finanțarea PNDL, îl reprezintă, în cazul comunelor, numărul mic de locuitori, respectiv sub 2.000 de locuitori , în fiecare comună.
Puţin peste 823 de milioane de lei sunt banii pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) i-a alocat judeţului Olt în etapa a doua a Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), prin care primesc finanţare proiectele eligibile ale administraţiilor publice locale, dupa prioritatea stabilită de minister. Patru localităţi din judeţul Olt, din cele 112, nu vor primi niciun ban în următorii ani. Dacă în cazul comunelor Milcov, Dobreţu şi Osica de Jos, principalul impediment în atragerea finanţării pentru proiectele de infrastructură, în speţă canalizare, l-a reprezentat numărul mic de locuitori (sub 2.000 de locuitori, fiecare comună), la Drăgăneşti –Olt, nu se ştie care a fost cauza pentru care administraţia locală nu a mai avut loc la masa cu bucate a PNDL-ului. Iată însă ce au declarat reprezentanţii localităţilor respective, contactaţi telefonic de redactorii Gazeta Oltului:
Primar Osica de Jos, Marian Pistol: „ Deocamdată nu am primit nici un ban, dar urmează. Am depus doar un proiect pe canalizare şi acum al doilea. A fost vorba iniţial că intră la finanţare şi localităţile sub 2.000 de locuitori, însă s-au schimbat un pic regulile în timpul jocului în sensul că comunele sub 2.000 de locuitori nu primesc finanţare pentru canalizare”, a precizat edilul şef al comunei Osica de Jos;
Primar Milcov, Marin Dorobanţu: „ Nu am primit nici un ban de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Am depus proiect pentru canalizare şi deşi a fost aprobat nu am primit finanţare pentru că avem sub 2.000 de locuitori. Suntem vreo cinci comune din judeţul Olt care nu am primit finanţare pentru canalizare, din acest motiv. În afară de acesta am mai încercat să depun un proiect pe sub – măsura 7.2 pe AFIR pentru asfaltare comunală şi n-am reuşit să întrunesc punctajul acela de 50 de puncte. Am avut 49,5 puncte, însă o să –l depun din nou în această toamnă”, a precizat Dorobanţu.
Primar Dobreţu, Marinel Traşcă: „ Comuna Dobreţu nu figurează în lista Ministerului Dezvoltării Regionale, privind finanţarea unor proiecte de investiţii, întrucât suntem o comună cu o populaţie sub 2.000 de locuitori. Ni s-a promis că se va aproba un singur proiect pe fiecare comună. Am depus un singur proiect pe canalizare, însă în timpul jocului s-au schimbat regulile că aşa se întâmplă în România. Dacă ştiam că se întâmplă aşa vă daţi seama că depuneam mai multe proiecte şi pe asfalt şi altele”, a spus Traşcă.
Viceprimar Drăgăneşti-Olt, Dumitru Ciubuc:
„Primăria nu a primit nici un ban de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu ştiu din ce motiv. Poate domul primar îl ştie, eu unul însă nu îl ştiu. Am avut un singur proiect pe modernizare străzi care nu se regăseşte în acea listă de finanţare”, a spus viceprimarul oraşului Drăgăneşti-Olt.
Ilie Bîzoi