Credincioșii ortodocși petrec Vinerea Mare în post și rugăciune, meditând asupra sacrificiului lui Iisus Hristos și semnificației acestuia pentru mântuirea lumii. Ea marchează ziua în care Hristos a fost răstignit pe cruce.
În Vinerea Mare, în mod tradițional, se ține post negru. Acest gest este considerat a fi o dovadă de recunoștință adusă lui Hristos pentru sacrificul suprem săvârșit de către Mântuitor.
Conform dogmei bisericești, postirea trebuie să înceapă încă din Joia Mare, de la ora 18:00. Postul trebuie ținut până vineri, la ora 24.
Credincioșii care nu pot ține post negru atât de mult timp, îl pot încheia prematur, ținând cont de câteva repere cheie.
Postul poate fi încheiat vineri, la ora 15:00, atunci când Iisus Hristos i-a oferit Tatălui Ceresc sufletul Său.
De asemenea, ora 18:00 poate fi un reper de încheiere a postului, aceasta fiind ora când Mântuitorul a fost coborât de pe Sfânta Cruce și îngropat. Și ora 21:00 este un moment cheie al zilei de Vinerea Mare, pentru că atunci a fost așezată piatra pe mormântul Mântuitorului.
Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Mântuitorul Iisus Hristos înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă.
Pe lângă postul negru, se recomandă în Vinerea Mare și dusul copiilor la biserică, acolo unde micuții pot duce flori și pot trece pe sub masă. Totodată, se crede că afumarea casei cu tămâie, în zorii zilei, are capacitatea de a ține la distanță spiritele rele.
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.
Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.
Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii saruta Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, care sunt asezate pe Sfantul Epitaf, după care trec de trei ori pe sub masă. De cealaltă parte a mesei se află Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă în cadrul Deniei din Joia Mare.
Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masă din Vinerea Mare este un moment care îi apropie de Dumnezeu, încununând perioada postului și a rugăciunilor.
După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.
Marilena Vasile