Aproximativ 8.700 de olteni s-au înscris, în ultimii nouă ani, mai precis din 2007, de la aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent, în baza de date a Serviciului EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt în speranţa că astfel vor avea şanse mai mari de a merge la lucru în statele membre ale Uniunii Europene. Dintre aceştia, prin intermediul acestui serviciu, au plecat la lucru aproape 2.500 de olteni.
Cei mai dornici să-şi găsească un job în străinătate rămân cei tineri. De altfel, cele mai multe dintre persoanele care au obţinut un contract în străinătate sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 30 şi 45 de ani, în timp ce persoanele peste 45 de ani sunt mai conservatoriste, atunci când vine vorba să lucreze în afara graniţelor. Potrivit consilierului EURES din cadrul AJOFM Olt, Elena Ţane, de la începutul acestui an, nu mai puţin de 23 de persoane au reuşit să obţină un contract de muncă, dintre care 20 în Spania, ca muncitori necalificaţi în agricultură, în Danemarca, două persoane şi o persoană în Marea Britanie. Însă, din 2007, de când compartimentul EURES a fost înfiinţat, acesta a luat în evidenţă nu mai puţin de 8.697 de persoane care au dorit sa plece la muncă în străinătate prin intermediul AJOFM Olt. În cei nouă ani, au reuşit să-şi atingă acest vis aproape 2.500 de olteni, care au plecat să îşi câştige pâinea într-un stat comunitar.
„De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent, 2.446 de olteni au obţinut un contract de muncă în străinătate”, a spus Ţane. Cele mai solicitate ţări ca destinaţie de muncă au fost: Spania Danemarca , Germania , Portugalia , Finlanda , Norvegia , Marea Britanie , Italia, dar și altele. Astfel, din 2015 și până în prezent, nu mai puțin de 579 de olteni au obținut un contract de muncă în străinătate, din care 479 în Spania, Danemarca -56, Portugalia-29, Germania-6, Marea Britanie-4, Suedia-3, Finlanda-1 și Norvegia-1.
În mod cert, însă, situaţia privind plasarea forţei de muncă în străinătate la nivelul judeţului Olt este mult mai bună, pentru că, în realitate, numărul celor care au reuşit să lucreze într-un stat din Uniunea Europeană este mai mare decât o arată statistica AJOFM. Explicaţia constă în aceea că o parte dintre persoanele aflate în baza de date a instituţiei şi care au mai lucrat în străinătate sunt contactate direct de către angajator. Oltenii se numără printre cei mai activi solicitanţi de locuri de muncă în străinătate. Mai mult decât atât, din 2010 şi până în prezent, judeţul Olt s-a clasat pe locurile I şi II, la nivel naţional, din punct de vedere al contractelor de muncă obţinute în ţările Uniunii Europene prin reţeaua EURES. Astfel, în 2010, județul Olt a obținut locul I la nivel national, la acest capitol, (235 de contracte), pe locurile doi, trei, patru și cinci, situându-se în ordine, Dolj, Gorj, Călărași și Vâlcea. În 2011 județul Olt s-a clasat pe locul doi (300 de contracte) după Dolj și înaintea Gorjului, județului Vâlcea și Prahova. În 2012 Oltul a ocupat locul I pe țară cu 117 contracte de muncă obținute în străinătate, în 2013 a ocupat poziția a doua după Dolj cu 120 de contracte, iar în 2014 a ocupat din nou prima poziție în clasament cu 235 de contracte de muncă obținute în străinătate. În anul 2015, județul Olt a ocupat locul II, după Gorj , cu 114 contracte. În 2016 județul Olt a ocupat prima poziție cu 311 contracte de muncă obținute în străinătate, ca de altfel și în 2017 când au fost obținute 131 contracte de muncă în străinătate.
Ilie Bîzoi