Ştiaţi că porcul este al doilea animal domesticit, după câine? Că se situează imediat după câine şi delfin ca grad de inteligenţă? Că inima porcului este la fel construită precum cea umană? Că este un animal sentimental? Că multe dintre bolile umane au aceleaşi manifestări şi la porc? Că poate simţi când se întâmplă ceva cu stăpânul lui? Că poate fi dresat să facă multe lucruri precum: să mâne o turmă de oi, să închidă şi să deschidă uşi, să joace fotbal, să se întindă, să se rostogolească, să facă plecăciuni şi încă multe altele? Şi dacă în limbajul nostru cuvântul “porc” are numai semnificaţii negative, iată că locuitorii satului Negreni, un cartier al oraşului Scorniceşti, ne-au demonstrat că şi porcul îi poate inspira pe poeţi, că şi porcului îi pot fi dedicate ode.
Duminică, 13 ianuarie, cu prilejul celei de-a III-a ediţii a sărbătorii „Ziua Satului Negreni”, organizată, ca şi până acum, de Compania Premium Porc Negreni, mulţi dintre locuitorii satului s-au întrecut în a compune ode închinate porcului. Miza consta din numeroasele premii pe care firma organizatoare le-a pus în joc. A fost provocarea pe care organizatorii le-au adresat-o localnicilor, în cadrul unui concurs de poezie, regulamentul impunând concurenţilor să-şi conducă inspiraţia după nişte cuvinte-cheie precum: „Premium Porc”, „Negreni”, „premii cu sacul”, „odă porcului” etc. Cea mai reuşită poezie a primit Marele Premiu constând dintr-un frigider, acesta fiind câştigat de Florina Bădiţoiu. Premiul I a fost câştigat de Cristina Văleanu, răsplătită cu un televizor. Câte un cuptor cu microunde au obţinut Georgeta Ceauşescu şi Cosmin Geicu, apreciaţi de juriu cu Premiul II. Premiul al III-lea a revenit „poeţilor” Florin Anghel şi Alexandru Caţonea, care au intrat în posesia a câte unui aspirator. Au fost acordate şi numeroase menţiuni, constând din: o tigaie, trei fiare de călcat, două mixere şi trei prăjitoare de pâine. Să mai zică cineva acum că nu merită şi porcul să fie cântat de poeţi! Toate obiectele de mai sus au fost puse la dispoziţia juriului de firma organizatoare, de Premium Porc, care dispune în zonă de o mare crescătorie de porci, circa 30.000 de capete.
Ziua Satului Negreni a fost onorată şi de prezenţa primarului din Scorniceşti, Ion Preoteasa, tot timpul printre oameni, bucurându-se împreună cu ei de soarele generos şi de spectacolul asigurat de taraful „Mircea Enache” din Morunglav, alături de care a evoluat şi Ansamblul „Căluşul” din Scorniceşti. Pe scena organizată în curtea Şcolii Gimnaziale din Negreni, prezentatorul Romică Preoteasa, inspirat ca de obicei, a dat o notă în plus întregului spectacol.
Dar sarea şi piperul manifestării de la Negreni le-am găsit în imensul ceaun amplasat în mijlocul străzii, în care au fost pregătite peste 3000 de porţii de „pomana porcului”, din circa 1000 kg de carne, însoţite de un excelent vin fiert. Meşterii bucătari din „Frăţia Ceaunelor”, veniţi din Piteşti, şi-au demonstrat întreaga măiestrie, ce au pregătit ei a fost un adevărat deliciu. Cosmin Comşa, director de zonă al Companiei Premium Porc, cu numeroase alte complexe de porci în judeţele Brăila, Constanţa, Buzău, Sibiu, Braşov, Bacău şi Vrancea, ne-a vorbit despre strânsa colaborare dintre companie şi locuitorii din Negreni. Circa 30 dintre aceştia sunt angajaţi permanent la complexul de porci. Înţelegând să conlucreze ca într-o frăţie, compania din Negreni se implică în viaţa comunităţii, organizând evenimente precum „Ziua Satului Negreni” sau „Iepuraşul de Paşte”, „1 iunie”, „Moş Crăciun”, dar şi prin numeroase sponsorizări şi donaţii. La şcoala din localitate, de pildă, a înfiinţat un laborator IT, iar pentru dispensarul din localitate, ultima donaţie cu care acesta va fi înzestrat este un electrocardiograf, cu gratuitate la analizele medicale. De asemenea, pe terenul achiziţionat de Primăria Scorniceşti, Compania Premium Porc va construi un nou dispensar, la standarde europene. Şi a fost ediţia a III-a…
Constantin Smedescu