O statuie și sute de monede cu Cleopatra – o nouă descoperire arheologică din Egiptul Antic

0
0

Misterele asociate vechiului Egipt din Antichitate continuă să fie scoase la lumină. Cea mai recentă descoperire arheologică importantă a fost consemnată sub zidul unui templu, în cadrul sitului reprezentat de un oraș antic egiptean. Mica statuie pare să o reprezinte pe Cleopatra a VII-a, ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt, celebra regină și faraon.

Statuia realizată din marmură albă este de dimensiuni foarte mici, putând să fie ținută în mână. Kathleen Martinez, un arheolog care conduce echipa egipteano-dominicană care excavează situl Taposiris Magna, consideră că această relicvă o ilustrează pe Cleopatra, însă unii specialiști din domeniu au păreri diferite, potrivit publicației Live Science. 

Cert este că statuia înfățișează o femeie care poartă o coroană regală. Așadar, cu siguranță este vorba despre o regină sau cel puțin despre o prințesă. Demn de subliniat este faptul că mormântul Cleopatrei, care a decedat pe data de 12 august 31 î.Hr., nu a fost găsit niciodată. Prin legăturile sale cu alți lideri din Imperiul Roman și nu numai, acțiunile Cleopatrei au avut un impact istoric important. Recunoscută pentru frumusețea sa, regina și-a folosit farmecul personal pentru a influența anumite acțiuni importante pentru Egipt, în acele vremuri.

Egiptul Antic – mereu un subiect de actualitate

Foarte des apar noi mărturii arheologice cu privire la viața locuitorilor Egiptului Antic. Astfel, tema este mereu un subiect de actualitate chiar și în mass-media generalistă, la nivel internațional. Vechea civilizație egipteană, cu numeroase mistere încă asociate, este ilustrată nu doar în documentare științifice, ci și în filme și seriale TV, cărți de ficțiune și, mai nou, jocuri video. 

https://www.youtube.com/watch?v=nE2_FJ4Op3A

Zeii Egiptului (2016), Cleopatra (1963) sau Mumia revine (2001) sunt doar câteva exemple de lungmetraje potrivite să fie vizionate de către cei interesați de Egiptul Antic. La capitolul jocurilor, se remarcă titlurile Assassin’s Creed Origins (2017), Pharaoh + Cleopatra (1999) sau Pharaoh: A New Era (2023). Există și numeroase sloturi online care oferă atmosfera vechiului Egipt. La vladcazino pot fi accesate astfel jocuri slots tip online casino ca Egypt Sky (2014) de la Amusnet, Big Egyptian Fortune (2022) de la Inspired Gaming sau Doom of Egypt (2019) de la Play’n GO. 

Alte descoperiri arheologice sub zidul templului de la Taposiris Magna

Arheologii au dezgropat în același loc și 337 de monede, dintre care multe o înfățișează pe Cleopatra a VII-a. Tocmai de aceea, Kathleen Martinez a făcut această legătură, considerând că toate obiectele fac parte din aceeași perioadă a Egiptului Antic

De asemenea, au fost descoperite în același loc un fragment de bust care înfățișa un rege plus multe alte artefacte: lămpi cu ulei, un inel de bronz dedicat lui Hathor, o zeiță a cerului asociată în general cu fertilitatea și dragostea și o amuletă gravată cu sintagma „Justiția lui Ra a apărut”. După cum se știe, Ra era Zeul Soarelui la egipteni, venerat ca zeu suprem, reprezentat în desene sub forma unui om cu un cap de șoim și cu un disc solar deasupra capului.

Toate obiectele mai sus menționate au fost identificate în ceea ce se numește a fi un depozit de fundație pentru respectivul templu. Descoperirea se explică prin obiceiul vechilor egipteni de a îngropa obiecte prețioase înainte de începerea unei construcții importante. Scopul era tocmai de a arăta recunoștință zeilor, ca o ofrandă care să îi ajute pe durata realizării proiectului.

Conform datelor istorice, Taposiris Magna a fost un oraș egiptean fondat în jurul anului 280 î.Hr. în apropierea Mării Mediterane. În cadrul unei civilizații înfloritoare, locuitorii orașului își arătau recunoștința față de zei, construindu-le temple somptuoase. Existau de exemplu temple pentru Isis și Osiris, unele dintre cele mai cunoscute personaje din mitologia egipteană.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.