Fermierii olteni nu mai pot vinde s-au cumpăra terenuri agricole, toate tranzacțiile fiind blocate.
Directorul Direcția Agricolă Județeană Olt, Gabriela Andronie, a precizat că instituția nu primește dosare, iar notarii nu încheie tranzacții, pentru că nu au apărut normele de aplicare a noii legi.
„Pe Legea 17 s-au suspendat toate procedurile. Nu se mai primesc dosare, nu se mai pot face vânzări, pentru că a apărut Legea 175 care modifică Legea 17 și până la apariția Normelor, care ar fi trebuit să apară, se suspendă orice procedură, inclusiv cele în curs. Oamenii vin și ne întreabă și le explicăm situația. Din 13 octombrie totul este suspendat, notarii nu mai încheie tranzacții”, a spus Andronie.
Oltenii care doreau să facă tranzacţii cu terenurile agricole mergeau cu actul de proprietate la primăria din comună, unde completau mai multe documente, printre care şi cererea şi oferta. Autorităţile locale întocmeau un dosar ce ajungea apoi la Direcţia pentru Agricultură Olt, care emitea un aviz. Astfel, sute de dosare ajungeau lunar la Direcția Agricolă Județeană Olt pentru vânzarea terenurilor agricole, conform Legii 17.
De la apariţia Legii nr. 17/2014 și până la începutul acestui an, la nivelul judeţului au fost 27.612 oferte, suprafaţa totală de vânzare fiind de peste 25.000 de hectare.
Noua Legea privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole a fost promulgată în august de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ stipulează că arendaşul care doreşte să cumpere terenul agricol arendat situat în extravilan trebuie să deţină această calitate în temeiul unui contract de arendare valabil încheiat şi înregistrat potrivit dispoziţiilor legale, cu cel puţin un an înainte de data afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei şi să îndeplinească mai multe condiţii.
Totodată, se stipulează şi modul în care se stabileşte prioritatea la cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan în cazul exercitării dreptului de preempţiune de către proprietarii de terenuri agricole vecine.
„Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă. (…) În cazul înstrăinării directe sau indirecte, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, a pachetului de control al societăţilor care au în proprietate terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele acestora, vânzătorul va avea obligaţia de a plăti un impozit de 80% din diferenţa de valoare a terenurilor respective calculată pe baza grilei notarilor între momentul dobândirii terenurilor şi momentul înstrăinării pachetului de control. În acest caz, impozitul pe profit privind diferenţa de valoare a acţiunilor sau părţilor sociale vândute se va aplica la o bază redusă proporţional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective în activele fixe, orice dublă impozitare fiind interzisă”, se arată în actul normativ.
Prin această lege amenzile privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune şi fără obţinerea avizelor necesare au fost majorate. Astfel, acestea sunt cuprinse între 100.000 lei şi 200.000 lei.