Niciun contract de ucenicie încheiat în Olt, în ultimii aproape şase ani

0
188

Deşi ucenicia este pentru tineri o şansă să-şi găsească mai repede un job, iar pentru angajatori să aibă forţă de muncă ieftină şi să beneficeze de subvenţia  acordată de stat, patronii olteni nici nu vor să audă de acest concept. Mulţi spun că nu doresc să se lege la cap cu tineri fără experienţă pe care să-i pregătească şi să fie obligaţi să-i ţină ulterior sub contract cel puţin un an. Asta chiar şi în condiţiile în care din luna septembrie subvenţia acordată  angajatorilor pentru fiecare ucenic încadrat a crescut de la 300 de lei la 1.125 de lei lunar.

Chiar dacă statul a gândit ucenicia ca pe o facilitate de angajare şi formare profesională direct la locul de muncă, legea uceniciei aprobată în  6 decembrie 2011 pare să aibă multe lacune, cauză pentru care mulţi angajatori evită să angajeze ucenici, chiar dacă prin aceasta ar crea propriul personal calificat. Ca urmare dorinţa guvernanţilor nu se armonizează deloc cu a patronilor din judeţul Olt. Şi asta pentru că în tot acest timp niciun angajator nu a fost interesat să formeze tineri pentru diverse calificări. „De când a intrat în vigoare legea niciun angajator nu a încheiat vreun contract de ucenicie. Deşi reprezentanţii instituţiei au fost la angajatori şi au mediatizat care sunt beneficiile unor astfel de contracte, aceştia nu sunt interesaţi”, a spus Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt. Oficialii AJOFM Olt spun că de vină sunt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească angajatorul, care îngreunează demersul agenţilor economici de a opta pentru formarea profesională a angajaţilor la locul de muncă. Condiţia principală este că angajatorul trebuie să aibă un formator pentru aceşti ucenici. Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Ea oferă persoanelor interesate cu vârsta de peste 16 ani posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să le permită ocuparea unui loc de muncă şi după finalizarea studiilor. Tinerii pot deprinde, prin ucenicie, o meserie direct la locul de muncă. Contractul de ucenicie se încheie pe o durată cuprinsă între unu şi maximum trei ani cu o perioadă de probă de cel mult 30 de zile lucrătoare. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. De aceea tot mai multe firme, cu precădere mari, preferă să angajeze personal fără experienţă, pe care să-l formeze din mers.

Firme interesate să încheie contracte de ucenicie

Totuşi, recent, trei firme din Olt s-au arătat interesate să încheie 40 de contracte de ucenicie. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt vine în sprijinul angajatorilor informându-i că pot beneficia în conformitate cu prevederile Legii numărul 279/2005, actualizată, privind ucenicia la locul de muncă, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare ucenic încadrat. În sensul prezentei legi, ucenicia reprezintă formarea profesionala realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie, iar ucenicul este o persoană cu vârsta de peste 16 ani care, din voinţă proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obţinerii unei calificări. Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 3 ani, dupa cum urmeaza :  12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 (360 ore); 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 (720 ore); 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4 (1080 ore). Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate pot depune situatia privind locurile de munca vacante la sediul institutiei din Slatina, str. Prelungirea Crisan, nr.2 sau o pot transmite atat pe adresa de e-mail a institutiei: ajofm@ot.anofm.ro, cat si prin fax (0249/432276). Pentru mai multe informaţii cu privire la urmatorii pasi pe care trebuie sa-i urmeze in derularea activitătii de ucenicie pot apela la specialiştii din cadrul  AJOFM Olt.

Ilie Bîzoi