Nicio doză de vaccin antigripal în județ

0
326

Deşi a comunicat Ministerului Sănătăţii că are nevoie de aproape 30.000 de doze de vaccin antigripal, pentru a-i imuniza pe olteni, Direcţia de Sănătate Publică Olt n-a primit încă nicio doză de vaccin.

Teoretic, în această săptămână, ar trebui să înceapă monitorizarea cazurilor de gripă la nivel de județ, însă Direcția de Sănătate Publică Olt nu a primit nicio doză de vaccin antigripal.

„În acest an, am solicitat încă din vară un număr de 30.000 de doze de vaccin, dar deocamdată nu am primit nicio doză. Cu aceste doze ar urma să fie imunizaţi oltenii cu boli cronice, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar din spitale şi ambulatorii, rezidenţii instituţiilor de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani”, au declarat reprezentanții DSP Olt.

Potrivit medicilor, ca să fie eficient, vaccinul ar trebui administrat în a doua jumătate a lunii octombrie. Dacă DSP Olt va primi până atunci dozele de vaccin sau nu, este imposibil de spus. De asemenea, nu se ştie dacă vor fi trimise de la Bucureşti toate cele 30.000 de doze solicitate, dat fiind că şi anul trecut necesarul a fost similar, şi totuşi DSP Olt a primit mult mai puține doze.

Totodată, medicii transmit oamenilor o serie de sfaturi, întrucât prevenţia este foarte importantă în sezonul rece, atât împotriva îmbolnăvirilor de gripă, cât şi împotriva infecţiilor acute de căi respiratorii superioare . Pentru întărirea organismului, se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina C, consum zilnic de lichide, evitarea consumului de alcool şi tutun, evitarea stresului şi petrecerea timpului liber în aer curat. De asemenea, medicii recomandă purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea expunerii la frig timp îndelungat, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea zilnică a spaţiilor de locuit şi de muncă, respectarea regulilor de igienă individuală, evitarea contactului cu persoane bolnave, a vizitelor la domiciliu şi în spitale, respectarea regulilor de igienă colectivă (nefrecventarea colectivităţilor de către persoanele bolnave până la vindecare totală, neacceptarea în colectivităţi a persoanelor bolnave), evitarea automedicaţiei.