Una din cele 4 persoane căreia fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu le-ar fi dat subiectele pentru concursul de angajare era „pila” lui „nea Petrică”, actualul ministru al Agriculturii Petre Daea, se arată în referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, scrie G4media.ro.
Conform sursei citate, omul despre care se spune că ar fi „pila” lui „nea Petrică” este Mihai Cosmin Corobea, în telefonul căruia procurorii au găsit la percheziţia informatică un contact notat: „Nasa Cami Luchi”, despre care procurorii spun că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea.
Adrian Chesnoiu, în perioada în care era ministru al Agriculturii, i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să le dea „pilelor” subiectele „în mare”, nu în detaliu, ca să nu ia 10 şi să bată la ochi, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA. „Chiar la nea‘ Petrică vă găsirăți să …”, „Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în interceptări.
Contactat de jurnaliștii citați, Petre Daea a refuzat să comenteze pe acest subiect.
„Petre Daea: Nu discut aşa ceva, domnule! Discutaţi-l dvs ce vreţi….
Reporter: Îl ştiţi pe Cosmin Mihai Corobea?
Petre Daea: Nu-l ştiu….eu…vă rog….Nu intrăm…nu intrăm în discuţii pe această temă….
Reporter: Aţi intervenit pentru el la dl. ….
Petre Daea: Vă mulţumesc! O zi bună!”
În ceea ce-l privește pe Adrian Chesnoiu, fostul ministru a declarat că Petre Daea nu a intrevenit pentru angajarea lui Cosmin Mihai Corobea.
„Reporter: Am văzut că apare şi numele actualului ministru al Agriculturii Petre Daea. Voiam să vă întrebăm, dumnealui a intervenit la dvs. pentru angajarea …..
Adrian Chesnoiu: Nu, niciodată….
Reporter: ,,…lui Cosmin Mihai Corobea?
Adrian Chesnoiu: „Nu, dar nu vreau să fac declaraţii despre acest dosar decât la final… Am spus acest lucru şi public.
Reporter: Insist, dl. Petre Daea a intervenit la dvs. pentru angajarea lui Corobea?
Adrian Chesnoiu: Nu fac declaraţii decât la finalul verificărilor”, este dialogul telefonic dintre reporterul G4media.ro şi fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Adrian Chesnoiu, urmărit penal de procurorii DNA
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.
Sursă: www.bugetul.ro