Natura dezlănțuită în Olt

0
1480

Drumuri județene închise, trenuri anulate și sute de gospodării, nealimentate cu energie electrică. Acesta este tabloul zilei de luni, 26 februarie, după 24 de ore de ninsori și vânt puternic în județul Olt.

 Avertizarea meteorologică Cod Portocaliu pentru județul Olt a pus pe jar autoritățile județene care s-au întrunit în ședință de urgență pentru a stabili o serie de măsuri specifice pentru a contracara fenomenele meteo extreme. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au stabilit o serie de măsuri specifice, printre acestea numărându-se: monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece, pe drumurile naţionale şi judeţene de către administratorii acestora; asigurarea echipelor de intervenţie, pregătite să intervină în orice moment acolo unde situaţia impune, de către furnizorii serviciilor de utilitate publică (energie electrică, gaze, apă, telefonie etc); asigurarea serviciilor medicale, în special pentru persoanele vulnerabile (bătrâni, persoane cu handicap, etc.), precum şi transportul în siguranță către unitățile medicale pentru persoanele care necesită dializă şi a femeilor gravide; atenționarea tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență din județ și a instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece; asigurarea circulației rutiere și pietonale pe rețeaua de drumuri/străzi în condiții de siguranță; alte măsuri specifice pentru desfășurarea în condiții de normalitate a activităților socio-economice la nivelul județului. De asemenea, s-a solicitat primarilor sprijinirea persoanelor fără adăpost şi a persoanelor vulnerabile (bătrâni, persoane cu handicap etc.), în acest moment fiind activate locațiile pentru persoanele fără adăpost stabilite la nivelul localităților. Totodată, Instituția Prefectului – Județul Olt și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt au atenționat toate instituțiile publice, toate comitetele locale pentru situații de urgență și toți operatorii de servicii de utilități publice cu privire la luarea măsurilor care se impun. Începând cu data intrării în vigoare a Codului Portocaliu  (26.02.2018, ora 03.00), prefectul județului a dispus activarea, în regim de permanentă, a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, constituit la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. În ciuda măsurilor luate de autoritățile județene luate încă de duminică, 25 februarie, în unele situații, eforturile acestora s-au dovedit inutile în fața naturii dezlănțuite. În tot acest timp zeci de utilaje au acționat încontinuu, fiind împrăștiate sute de tone de materiale antiderapant pe drumurile naționale și județene din Olt. Cu toate acestea din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în vederea deszăpezirii, nu mai puțin de opt tronsoane de drumuri județene au fost închise luni circulației.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Olt, este vorba despre următoarele tronsoane de drum:  DJ 542, pe tronsonul Caracal-Redea; DJ 542 A, pe tronsonul Redea-Rotunda;  DJ 544 A, pe tronsonul Vârtopu-Vădăstrița; DJ 546 C, pe tronsonul Potcoava-Perieți; DJ 604, pe tronsonul Bucinișu-Obârșia; DJ 641, pe tronsonul Caracal-Cezieni; DJ 653, pe tronsonul Stoicănești-Crăciunei-Radomirești; DJ 679, pe tronsonul Văleni-Seaca-Mihăești. Totodată, potrivit reprezentanților societății de distribuție a energiei electrice, luni, sute de gospodării, din orașul Potcoava și comuna Izbiceni, nu erau alimentate cu energie electrică.

 „În localitatea Potcoava sunt afectate cinci puncte de transformare și sunt nealimentați 381 de consumatori, iar în localitatea Izbiceni este un punct de transformare afectat și sunt nealimentați 138 de consumatori”se arată într-un comunicat remis de CJSU.

Trenuri din Olt, anulate. Decizia CFR

 Trenurile de pe ruta Caracal – Corabia au fost anulate, luni, 26 februarie, potrivit CFR Călători, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, în contextul temperaturilor foarte scăzute și a avertizărilor meteo de vreme rea, trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, iar la nivelul sucursalelor București, Galați, Brașov, Constanța și Craiova s-au instituit Comandamente de Iarnă.

„Din cauza condițiilor  meteo nefavorabile, pentru evitarea unor situații nedorite pentru pasageri, pe rutele Constanța – Mangalia, Constanța – Medgidia – Tulcea Oraș și Ciulniţa – Slobozia Veche se reduce numărul trenurilor, traficul de călători între aceste localități urmând să fie preluat de restul garniturilor din grafice (www.cfrcalatori.ro / Mersul Trenurilor). De asemenea, au fost anulate trenuri și pe rutele Caracal – Corabia, Roșiori Nord – Turnu Măgurele și Roșiori Nord – Zimnicea”, se arată în comunicatul Companiei.

Pentru preîntâmpinarea unor eventuale perturbări în circulaţia feroviară, CFR Călători a luat o serie de măsuri suplimentare. Acestea vizează: asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă și pregătirea materialului rulant pentru circulație în condiții de iarnă; suplimentarea echipelor de intervenție și asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri, etc); pregătirea suplimentară a garniturilor şi verificarea acestora înainte de plecarea la drum. În funcție de evoluția vremii și a temperaturilor foarte scăzute ce au implicații asupra infrastructurii feroviare și asupra funcționalității materialului rulant, pot să apară și alte modificări în programul de circulație a trenurilor de pasageri.

SDN Slatina a acționat cu zeci de uitlaje și sute de tone de material antiderapant

Zeci de utilaje au acționat încontinuu, luni, pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul Olt, peste 460 de tone de material antiderapant fiind împrăştiat. Potrivit directorului Secției Drumuri Naționale (SDN) Slatina, Adrian Motorga, luni după amiaza nici un tronson de drum național nu era blocat, angajații SDN intervenind cu aproape 45 de utilaje.

  „În acest moment acționăm cu 39 de utilaje. Așteptăm să mai primim trei utilaje de la SDN Târgu Jiu, o autofreză de zăpadă tip Fresia și două Unimoguri. Deci vor fi vreo 42 de utilaje. În general mai acționăm cu material antiderapant numai în zona central nordică a județului pentru că în zona de sud avem viscol puternic și nu își mai face efectul materialul. Deja avem minus 9 grade și în aceste condiții se acționează numai pe lamă. Noi sperăm să facem față cu brio acestui fenomen destul de extrem, a declarat șeful SDN Slatina.

Paradoxal este faptul că, deși legea prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în această perioadă, potrivit directorului SDN Slatina, s-a constatat că mulți șoferi nu au cauciucuri de iarnă. Cerem participanților la trafic dacă se poate să-și monteze anvelopele de iarnă pentru că foarte mulți am observat că nu au anvelope de iarnă și sunt obligați prin lege să circule cu anvelope de iarnă, în condiții de iarnă Deci lumea când pleacă la drum trebuie să fie pregătită cu anvelope și cu mașina pusă la punct pentru că este foarte dificil să scoatem mașinile din zăpadă dacă ele se înzăpezesc sau se defectează, a adăugat Motorga.

De asemenea, drumarii olteni le recomandă conducătorilor auto să circule numai dacă au neapărată nevoie.  În această perioadă de cod portocaliu ar fi bine ca oamenii să circule doar când au neapărată nevoie pentru că se circulă în condiții de iarnă. Repet chiar dacă noi facem efortul să ținem drumurile deschise și să știți că facem eforturi mai ales în zona de sud a județului este bine să fie atenți și să plece la drum doar dacă sunt bine pregătiți și dacă au neapărată nevoie, a concluzionat șeful SDN Slatina.

 De la declanșarea fenomenelor extreme SDN Slatina a împrăștiat pe drumurile naționale din județul Olt nu mai puțin de 460 de tone de material antiderapant. De altfel, pentru această iarnă, SDN Slatina a avut la dispoziție 4.600 de tone de material antiderapant din care în stoc mai există 1.100 de tone.

Şcolile şi grădiniţele din Olt, închise marţi şi miercuri

Inspectoratul Școlar Județean Olt a luat decizia suspendării cursurilor în unitățile de învățământ din județul Olt. Măsura, potrivit inspectorului școlar general, Adrian Bărbulete, este valabilă pe toată durata Codului Portocaliu de vreme rea. „Am luat decizia, în Consiliul de Administraţie al ISJ Olt, suspendarea cursurilor pentru marţi şi miercuri”, a declarat Bărbulete. Echipajele structurilor MAI, cu sprijinul Poliției Locale Slatina desfășoară în această perioadă  misiuni de patrulare în vederea identificării persoanelor fără adăpost. Persoanele identificate vor fi transportate către spațiile de cazare asigurate de administrațiile locale. În adăpostul pus la dispoziție de CLSU Slatina au fost duminică noaptea trecută șapte persoane fără adăpost. Structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizate pentru asigurarea misiunilor în sprijinul populației, fiind în dispozitiv peste 700 de pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, cu aproximativ 200 de mijloace tehnice. Efectivele de intervenție pot fi suplimentate cu personal aflat în turele libere.

Gazeta Oltului Redacția