Parlamentarii PSD de Olt, în frunte cu senatorul Paul Stănescu, Mirea Siminica, dar și deputatul ALDE de Olt, Mihai Niță au stat în sală, deși nu am votat la moțiunea de cenzură. Aceștia au fost convinși că moțiunea nu va trce, lucru care s-a și întâmplat. Singurul care și-a exprimat votul a fost Gigel Știrbu, deputat PNL de Olt.
UPDATE 17:36 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă cu 200 voturi ”PENTRU”, 7 ”ÎMPOTRIVĂ” și 3 ABȚINERI, potrivit rezultatului votului. “Moţiunea de cenzură nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptată”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu
UPDATE 17:28 Votul s-a încheiat!
UPDATE 16:30 Discursurile din Parlament au luat sfârșit, acum se va vota moțiunea de cenzură.
Votul este secret cu bile.
UPDATE 16:00 Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este „Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte” şi că cel puţin încă doi miniştri „ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”.
„Tot ce am scris în moţiunea de cenzură şi am spus în ultimii doi şi jumătate – că guvernaţi în favoarea infractorilor, împotriva românilor şi în neştiinţă uluitoare – v-au confirmat-o oamenii la vot. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, care a decis personal componenţa acestui guvern care l-a servit şi îl serveşte şi împotriva ticăloşiilor PSD-ALDE ridicate la rang de politică de stat”, a afirmat Turcan.
Ea a spus că „oamenii au dat un vot cu năduf”.
„Nu încercaţi să vă derobaţi de responsabilitate şi să veniţi azi apretaţi. Sunteţi Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte şi cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”, a mai afirmat Raluca Turcan.
Prim-vicepreşedintele PNL a acuzat Guvernul că minte atunci când arată că în România curge lapte şi miere.
„E limpede pentru toată lumea şi nu mai puteţi face nimic decât să înghiţiţi în sec şi să plecaţi. Votul la referendum a fost împotriva acestui guvern”, a mai spus Turcan.
„În urma acestei moţiuni de cenzură, premierul nu iese nici mai competent, nici decis să facă lucrurile în interesul românilor, poate doar mai hotărât să folosească pârghiile puterii în interes partizan”, a subliniat Raluca Turcan.
”Oricând dintre cei care şi-au asumat moţiunea de cenzură putem oferi României un guvern care în următoarea perioadă:
– Să nu plătească dobânzi de 15 mld. de lei la datoria publică, echivalentul a 900 de kilometri de autostrada la şes;
– Un guvern care să pună ordine în fondurile europene şi să le transforme în principala resursă de dezvoltare, concomitent cu investiţiile publice;
– Un guvern care să facă legal studiile pentru demararea construcţiilor de autostradă şi să FOLOSEASCĂ banii europeni puşi la dispoziţie;
– Un guvern care împreună cu Parlamentul să rezolve votul prin corespondenţă, să corecteze legislaţia pe justitie, să diminueze abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional, inechitatea între salariaţi”, a spus Turcan.
Ea a combătut şi ideea potrivit căreia, odată cu dispariţia politică a lui Liviu Dragnea, şi PSD şi ALDE s-au rebotezat şi au devenit ”neprihăniţi şi ştiutori de carte”, ”Guvernul apretat Viorica Dăncilă”.
”Nimic mai fals, pentru că tot: – Dl. Oprişan împarte resursa publică în interesul baronilor locali; – Tot doamna Andronescu politizează instituţiile de învăţământ cu evaluări falsificate în scop direct partizan; – Tot domnul Iordache gestionează agenda legislativă cu învârteli în favoarea infractorilor; – Tot domnul Meleşcanu rămâne apărătorul drepturilor fundamentale ale românilor din străinatate; – Tot domnul Teodorovici va gestiona cel mai mare jaf din istoria post-decembristă, prin suveica financiară pe care o intitulaţi Fondul Suveran de Investiţii, care nu este altceva decât o modalitate de a privatiza pe şest şi pe bani puţini companii strategice pentru România; – Tot Carmen Dan ar rămâne la cârma ministerului represiunii naţionale, oferind informaţii false şi folosind armele din subordine pentru reprimarea oamenilor de bună credinţă care nu au altă vină decât că refuză PSD-izarea României după modelul brevetat la Teleorman; – Tot celebrul procuror politic de la secţia de investigare a magistraţilor va înclina balanţa la Curtea Constituţională; – Tot veţi pune mâna nesătulă pe BNR, TVR, DNA, Parchetul General, Înalta Curte de Casaţie. Cât despre doamna Dancila, cu siguranţă va rămâne aceeaşi: cu false pusee de independenţă, dar total dependentă de frăţia baronilor şi apărătorilor corupţilor”, a declarat deputatul liberal.
”În ce ţară un premier care recunoaşte abia acum că nu a avut niciun cuvânt de spus la alcătuirea bugetului României pe anul în curs ar mai rămâne vreo secundă în funcţie? Sau ar mai primi susţinere în interiorul partidului de care aparţine? Acestea fiind spuse, nimeni serios şi responsabil nu ne-ar ierta dacă nu am încerca măcar să dăm acest guvern afară de la guvernare! Nimeni nu ne-ar putea ierta dacă am face calcule politice meschine când ţara este îngenuncheată şi românii sunt confruntaţi zilnic cu dilema dacă să mai rămână în ţară sau nu, dacă mai merită să încerce sau nu. Realitatea esta că românii au iniţiat această moţiune de cenzură în
26 mai, iar Partidul Naţional Liberal şi colegii din opoziţie s-au angajat să transpună în realitate voinţa poporului. Acesta a fost votul obţinut din partea cetăţenilor acestei ţări. (…)Noi, semnatarii acestei moţiuni, astăzi punem în aplicare mandatul dat de oameni în 26 mai, în sensul îndepărtării de la guvernare a PSD şi al asumării, dincolo de orgolii politice, a reconstrucţiei responsabile a României.
UPDATE 15:30 Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că românii nu mai vor un guvern girat de penali, iar actualul guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său.
„Acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România, a fost o greşeală de la bun început, a fost creaţia unui om care a crezut că e mai presus de lege. România este o ţară în care nimeni nu e mai presus de lege. Coincidenţa nefericită e că acest guvern s-a suprapus peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: preşedinţia Consiliului UE”, a spus Barna.
„Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai declarat Liderul USR.
Dan Barna a subliniat că „românii nu mai vor un guvern girat de penali”.
„Acest guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său şi nu vă doresc soarta dlui Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care au fost abuzaţi, bruscaţi în 10 august şi în alte momente”, a menţionat Barna.
„Dacă veţi refuza încă o dată să ascultaţi ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie şi activă”, a spus liderul USR.
UPDATE 14:55 Premierul Dăncilă a apărat, în discursul său, realizările Guvernului pe care îl conduce. “Sunt mulți români care au reușit în acești doi ani și jumătate să își cumpere o mașină. O dovedește creșterea explozivă a numărului de înmatriculări auto”, a spus ea.
UPDATE 14:25 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că moţiunea de cenzură nu are şanse de reuşită, precizând că parlamentarii ALDE nu au părăsit partidul, în pofida ofertei de posturi de miniştri primite de la liderul PNL, Ludovic Orban.
″Împreună cu cei din Coaliţie, am dat asigurări că această moţiune nu trece. Este un exerciţiu democratic al Opoziţiei. Respect acest drept. Au creat o aşteptare care mie mi se pare că s-a ridicat la cote mult prea înalte decât realitatea politică, moţiunea va cădea cu succes. (…) Domnul Orban a încercat acum oferindu-le nici mai mult, nici mai puţin posturi de miniştri, în toamnă bănuiesc că le dă altora posturi de miniştri, colegilor lui, aşa că nu va mai avea ce să le ofere”, a spus Tăriceanu înaintea şedinţei comune în care se dezbate moţiunea”, a spus Tăriceanu.
UPDATE 14:10 Ședința din Parlament în care se va vota moțiunea de cenzură a început.
În sală sunt prezenți 250 de parlamentari.
UPDATE 13:45 Potrivit unor surse politice, PNL ar mai avea nevoie de 11 voturi pentru că moţiunea să treacă.
UPDATE 11:00 Parlamentarii PSD ar putea vota la moţiune, a precizat deputatul Valeriu Steriu.
Întrebată, la Palatul Parlamentului, dacă are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură, Dăncilă a spus: “Nu am nicio emoţie. Am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă”.
Ea a adăugat că nu este nevoie de o nouă întâlnire, înainte de moţiune, cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, sau cu parlamentarii PSD.
“Nu cred că este nevoie, sunt oameni în care am încredere, oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate şi astăzi vom vedea rezultatul”, a afirmat ea.
Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” va fi dezbătută şi votată marţi de plenul reunit al Parlamentului.
Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează, marţi, începând de la ora 14.00, moţiunea de cenzură a opoziţiei. Este nevoie de 233 de voturi favorabile pentru ca Guvernul să cadă.
Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură, marţi, de la ora 14.00. Votul și dezbaterea vor fi transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro. Până în acest moment, opoziția se bazează pe 214 – 215 voturi, din cele 233 necesare adoptării ei, potrivit lui Ludovic Orban.
”Până acum suntem, pe calculele pe care le avem, pe un scor nu foarte departe de cele 233 de voturi necesare. În momentul de faţă ne bazăm pe 214 – 215 voturi, în condiţiile mobilizării exemplare a tuturor parlamentarilor care sunt implicaţi în susţinerea moţiunii de cenzură”, a declarat vineri Orban. Potrivit acestuia, șansele moţiunii de cenzură de a fi adoptată în Parlament sunt mai mari decât la restul demersurilor făcute de la începutul legislaturii, în 2016. Liderul liberal a adăugat că negocierile individuale vor continua până în ultima zi.
Camera Deputaţilor şi Senatul vor dezbate şi vota, marţi, în plen reunit, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie vor demiterea Guvernului Dăncilă. PSD a anunţat că va asigura cvorumul de şedinţă, însă nu va vota moţiunea. În ceea ce priveşte ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură, a anunţat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir.
sursa: stirileprotv.ro