Alianţa Nord-Atlantică propune Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia. Ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, afirmă că nu există deocamdată un răspuns din partea Rusiei și precizează că o asemenea insecție ar presupune discuții complexe cu aliații americani.
„În scrisoarea NATO era o propunere de inspectare reciprocă a unor baze. Am văzut că Polonia a și reacționat. Nu avem însă nicio informație despre răspunsul Federației Ruse. Nu a răspuns. În alt doilea rând, baza de la Deveselu este legată de o serie de angajamente bilaterale între state. Pentru a da un răspuns, trebuie să ne consultăm la nivel bilateral, este un mecanism destul de complex pentru asta. Deci în acest moment nu se pune problema nici să discutăm despre asta, dar atunci când vom discuta trebuie să o facem la nivel aliat”, a declarat Vasile Dîncu la Radio România Actualități.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi seara că nu este nicio problemă ca reprezentanții Federației Ruse să viziteze baza de la Deveselu, însă precizează că ar trebui să fie reciprocitate: „Dacă sunt interesați să verifice că nu e nicio amenințare, avem și noi dreptul să vizităm bazele lor”.
„Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc niște interceptori care vizează posibile amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziționarea acestei baze de la Deveselu față de Federația Rusă este de așa natură, încât nu prezintă o amenințare față de rachetele inter-continentale sau de alt tip ale Federației Ruse”, a afirmat, la Digi24, Bogdan Aurescu.
Sursă: stiripesurse.ro