Mai mulți plopi de pe aliniamentul Drumului Județean (DJ) 643 din comuna Osica de Jos au fost tăiați de către o firmă contractată de Consiliul Județean Olt. Motivul îl reprezintă faptul că arborii reprezentau un real pericol pentru participanții la traficul rutier.
Autoritățile susțin că operațiunea de tăiere a acestor copaci, aflați de-a lungul drumului județean, s-a făcut cu respectarea legislației.
Despre această situației, primarul comunei Osica de Jos, Marian Pistol, a declarat că primăria nu are nicio implicare în aceste tăieri de arbori, Consiliul Județean fiind administratorul drumului.
Cu toate acestea edilul șef a precizat că nu mai departe de anul trecut, două mașini au fost avariate din cauza căderii arborilor sau a crengilor acestora.
„Plopii situați de o parte și de cealaltă a DJ 643 nu sunt ai noștri. Sunt ai Consiliului Județean. Consiliul Județean s-a ocupat de tot ce a fost acolo, licitație. Nu avem nicio implicare.
Deci nu este treaba noastră. Au fost câteva probleme anul trecut, au căzut pe câteva mașini. La una s-a spart parbrizul, la una s-a îndoit plafonul și s-a luat decizia să se taie pentru că o parte dintre ei erau uscați . Însă noi nu avem nicio implicare. Într-adevăr noi am fost înștiințați de Consiliul Județean că se vor face lucrări în zonă”, a precizat primarul comunei Osica de Jos, Marian Pistol.
Directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Cornel Motoi, a declarat că că acești copaci sunt tăiați în cadru legal pe baza unei proceduri de achiziție, documentele regăsindu-se la sediul Consiliului Județean. „Noi anual demarăm proceduri de tăiere a acestor pomi pentru că nu putem să-i tăiem fără o procedură de achiziție până nu îi marchează Ocolul Silvic și după aceea firma autorizată care vine la licitație îi taie. Acești arbori pun în pericol siguranța traficului rutier, în cazul vânturilor puternice sau a zăpezii se rup crengi și cad pe mașini, iar de vină în aceste situații este administratorul drumului. Pomii sunt foarte vechi, îmbătrâniți, iar crengile se rup repede. Noi avem pe rolul instanței un astfel de proces. Există această portiță de a tăia acești pomi prin proceduri de achiziție aprobate.
Ocolul Silvic din zonă vine și îi cubează. Noi plătim pentru că nu știm noi să stabilim prețul. În funcție de câți plopi sunt pe aliniament ori valoarea stabilită de Ocolul Silvic valoarea aceea o scot la licitație. Însă nu prea vine lumea la licitație”, a conchis Motoi.