Mai mulți patroni din Olt se plâng că nu găsesc forță de muncă. Ce explicații oferă directorul AJOFM Olt

0
634

Mai mulți patroni din Olt se plâng că au mari probleme în a găsi angajaţi .

Deşi poate părea un paradox, în județul Olt există locuri de muncă, dar nu există forță de muncă. Aceasta este problema cu care se confruntă mai multe firme din județul nostru. Dacă în trecut angajații se mulțumeau cu ceea ce le oferea piața muncii, în prezent angajații au început să pună mult mai multe condiții, având mai multe așteptări de la locul unde își petrec mai bine de jumătate din viață.

Pe de altă parte în anumite meserii este nevoie de calificare, calificare care necesită costuri pe care unii patroni nu sunt dispuși să le suporte în cazul în care o persoană ar dori să se angajeze la firma respectivă. Astfel, studiile arată că în prezent tinerii din Olt sunt interesați de locuri de muncă bine plătite și care nu presupun un efort fizic foarte mare.

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de muncă (AJOFM) Olt, Constantin Cîtu, recunoaște că este foarte greu să găsești forță de muncă pentru anumite meserii. Rolul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt este de intermediar între patron și persoana care dorește să găsească un loc de muncă, iar acest lucru se realizează de multe ori prin cursurile de perfecționare pe care Centrul de Formare Profesională le pune la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Firma care are locuri de muncă vacante depune o situație a locurilor de muncă vacante cu posturile respective și codul CAEN . Departamentul de Relații cu angajatorii primește acele documente și în funcție de persoanele care se înregistrează în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt pune la dispoziția acelei firme persoanele care au acea calificare. Totodată AJOFM pune la dispoziție și alte persoane care nu au calificare și pe care eventual firma poate să le califice sau găsim soluții în cazul în care reușim să formăm o grupă să facă cursul de calificare la noi în domeniul respectiv și să meargă după aceea să se angajeze la firma respectivă sau și la alte firme din acel domeniu. Practic rolul Agenției este să intermedieze discuția între firmă și persoana care este în căutarea unui loc de muncă. Specialiștii noștri fac asta în tot județul și la Slatina și la Balș, și la Caracal, Corabia și Drăgănești. În toate aceste puncte de lucru ale agenției județene asta facem noi efectiv. Mulți dintre cei care își caută un loc de muncă își găsesc singuri locul de muncă fără sprijinul nostru. Dacă reușim să găsim noi locul de muncă urmare a solicitării angajatorului și să-i punem la masă să discute și se întâmplă angajarea respectivă este un succes și al nostru și al firmei respective pentru  că și-a găsit omul potrivit și își poate desfășura activitatea în condiții normale cu oameni potriviți, a explicat Cîtu.

Șeful AJOFM Olt a mai precizat și ce se întâmplă în cazul absolvenților din județul Olt înregistrați ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Este adevărat că sunt patroni care vin și spun că nu găsesc forță de muncă, însă vreau să vă prezint o situație: În ceea ce privește absolvenții că aici este important să-i integrăm în piața muncii din cei peste 700 de tineri care s-au înregistrat în evidențele AJOFM o parte dintre ei sigur vor pleca la studii, postliceale sau universitare, însă ei se înregistrează în ideea în care nu-și găsesc o facultate la care să se ducă și rămân în continuare șomeri și se recalifică la noi să își găsească un job.  Din experiența anilor anteriori dintre aceștia cam jumătate pleacă la studii și jumătate rămân. Asta înseamnă că pentru cei 300 și ceva sau patru sute de tineri care rămân în evidențele noastre va trebui să găsim soluții De regulă aproape toți își găsesc joburi pentru că ei doresc cumva să plece în viață. Marea majoritatea a lor merg spre meserii comerciale unde este mai ușor. Responsabilitatea la alte firme este mult mai mare, mult mai mare atenție, poate mai multă muncă fizică și nu este pe gustul lor probabil. În general tinerii doresc joburi bine plătite și mai ușoare.

Atât angajatorii, cât și noi și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să găsim o calea comună. Dacă angajatorul nu oferă condiții optime de lucru, un salariu cât de cât atractiv, nu poate să-și aducă oameni, indiferent ce eforturi face AJOFM, sau poate reușesc să-și aducă, dar acele persoane apoi pleacă pentru că există oportunități la alte firme. Raportat la alte zone, la noi există locuri de muncă și nu există forță de muncă, asta grație societăților de pe platforma industrială . În alte zone există forță de muncă și nu există locuri de muncă și mă refer în zonele miniere, a conchis Cîtu.

La ora actuală  în evidența AJOFM sunt înregistrate 9.288 de persoane, din care șomeri indemnizați 1.867 ( cu indemnizație de 75 la sută 1.839 de șomeri și cu indemnizație de 50 la sută 28 de șomeri). În prezent rata șomajului în Olt este de 5,74% în creștere față de sfârșitul lunii iunie când era 5,36%.