Magistrații din Olt rămân pe baricade

0
515

Niciun magistrat din Olt nu și-a depus dosarul să iasă la pensie, de la începutul acestui an.

Dacă anul trecut doi magistrați din Olt și-au depus dosarul să iasă la pensie, iar alți doi s-au pensionat în 2019, în primele șapte luni din 2020 niciun magistrat nu și-a înaintat dosarul să iasă la pensie.

Conform procedurii, cererile de pensionare ale magistraților trebuie să fie avizate favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii și ulterior președintele României să semneze decretele de eliberare din funcție a magistraților.

Printre magistrații care și-au depus dosarul să iasă la pensie, în 2019, se numără: Daniela Aspra și Olimpia Răducu Louysse. Între timp pe 10 ianuarie 2020, prin decret prezidențial Olimpia-Louysse Răducu (n.r. fost vicepreședinte la Judecătoria Slatina), judecător la Curtea de Apel București, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare, a fost eliberată din funcție ca urmare a pensionării. De asemenea, alți doi magistrați s-au pensionat în 2019. Este vorba despre Ionică Rozeta și Ivan Marian care deja au fost puși în plată.

Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz,și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, ceea ce îi transformă în „pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia.

La sfârșitul lunii iunie, în județul Olt, existau 60 de pensionari foşti magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor.

Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.