Cresc pe toate drumurile fără sprijin din partea oamenilor și mai mult sunt o sursă inepuizabilă de sănătate. Păcat că noi, românii nu știm să apreciem aceste fructe, din fericire știu olandezii şi belgienii. Ei dau mii de euro pentru măceșele din județ care sunt folosite în industria farmaceutică, alimentară, dar şi a cosmeticelor. Direcţia Silvică Olt a vândut până acum 140 de tone pentru care a câştigat 120.000 de euro.
De mai mult de o lună, peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt străbat pădurile şi câmpurile în căutarea măceşelor. Măceşele româneşti au mare căutare în vestul Europei. Tot ce s-a cules până acum a plecat din Olt către Olanda şi Belgia. Iar anul acesta, preţul este cu 25% mai mare decât anul trecut.
Elixir, sănătate curată
Măceşele recoltate în Olt sunt destinate industriei farmaceutice, alimentare şi celei de cosmetice. Aceste fructe de pădure sunt căutate pentru conţinutul mare de vitamina C, fiind recomandate tuturor persoanelor, dar în special convalescenţilor. Datorită acidului ascorbic (vitamina C) şi acidului dehidroascorbic cu care formează un sistem redox, acestea joaca un rol important în oxidoreducerile biologice şi respiraţia celulară. Vitaminele (în special vitamina P) scad permeabilitatea şi fragilitatea capilarelor, normalizând circulaţia sângelui. Măceşele completează necesarul de săruri ale organismului şi au acţiune diuretică. Sunt un bun tonic, vitaminizant şi vasodilatator arterial. Împiedică formarea calculilor renali, fapt pentru care sunt recomandate în bolile căilor urinare şi la rinichi. Măceşele au însuşirea de a mări secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului, dar şi în stările de inflamaţie intestinală. Pentru recoltarea acestora s-au pus în mişcare toate structurile din subordinea instituţiei, pădurarii şi zeci de persoane din mai multe localităţi ale Oltului, zone în care măceşele din flora spontană cresc din abundenţă. Cea mai mare cantitate de măceşe va fi recoltată de pe raza Ocolului Silvic Slatina.