Într-un frumos început de primăvară, l-am vizitat pe primarul comunei Voineasa. L-am găsit pe terenul de fotbal, conducând o echipă de muncitori care lucrau la amenajarea stadionului. Se împrejmuia terenul, se instalau şi se vopseau tabelele de marcaj. Veneam dinspre Dobrun, circulând cu maşina pe un drum judeţean plin de hârtoape, uitat de Dumnezeu, trecut cu vederea atunci când s-a hotărât marea asfaltare în judeţul Olt. Muncitorii erau de la ajutorul social – am aflat de la d-l primar, el însuşi un fost (şi actual!) jucător de fotbal. Majoritatea lucrărilor de întreţinere şi curăţenie în comuna Voineasa, dar şi altele, se execută cu beneficiarii de ajutor social, în felul acesta scutindu-se nişte plăţi importante.
Liviu-Laurenţiu Anuţa nu este primar decât din 2016, este deci la primul mandat, dar se poate deja vorbi despre el ca despre un campion la atragerea de fonduri europene. Foarte ataşat de binele comunităţii, nu a stat cu mâna întinsă după banii Guvernului sau ai Consiliului Judeţean, ci a trecut hotărât la elaborarea de proiecte cu bani europeni. În numai doi ani şi jumătate de când este primar, a reuşit să atragă nu mai puţin de 12 milioane de euro! Care primari cu vechi state de serviciu se pot lăuda cu asemenea performanţă? În orice caz, foarte puţini.
Prin urmare, acum, în comuna Voineasa, se lucrează din plin la realizarea reţelei de apă potabilă, iar prin proiectul „Integra” se modernizează cele trei şcoli din comună, creîndu-se inclusiv o After School, în cadrul căreia copiii au o masă asigurată şi le sunt organizate excursii şi tabere. În curtea şcolii de centru se realizează un teren de sport multifuncţional, cu gazon sintetic. Prin acelaşi proiect, oamenii din Voineasa beneficiază de servicii medicale gratuite: analize de sânge, investigaţii pe cardiologie, ORL, ginecologie, oftalmologie. Totodată, se vor înfiinţa 40 de firme în diferite domenii: construcţii, croitorie, pompe funebre, transport etc. care vor fi ajutate cu sume de până la 25.000 de euro. Şi tot prin proiectul „Integra” sunt organizate cursuri gratuite de calificare în meserii ca: fierari betonişti, zidari, tâmplari, croitori, ospătari, barmani etc. Dacă „Integra” a început în februarie 2018, un alt mare proiect din Voineasa (în colaborare cu comunele Dobrun, Pârşcoveni şi Dobroteşti, din judeţul Dolj) a început în mai 2018. El se numeşte „Happy” şi cuprinde activităţi diverse cu copiii din comunele respective, numai în Voineasa fiind 218 copii şcolari. Apoi, cu fonduri atrase prin GAL, se construieşte, în spatele terenului mare de fotbal, încă un teren cu gazon sintetic, multifuncţional, care să servească practicării şi a altor sporturi. În scurt timp, se va trece la implementarea proiectului „Cămin Cultural”, prin Compania Naţională de Investiţii, după cum, tot la CNI, are depusă documentaţia în vederea construirii unei moderne săli de sport, în spatele şcolii de centru.
Împătimit după fotbal, primarul Anuţa are planuri mari cu echipa locală, AS Voineasa. Ca să promoveze în liga superioară, la terenul de fotbal a început construcţia vestiarelor. El însuşi încă mai joacă. Este jucător de bază în echipa ACOR (Asociaţia Comunelor şi Oraşelor din România). Împreună cu alţi primari din judeţul nostru (Gheorghe Tiutiu, din Nicolae Titulescu, Nicuşor Sâia, din Radomireşti, Savu Ungureanu, din Slătioara, Sorin Toma, din Movileni) imprimă o notă specifică de talent şi virtuozitate, chiar şi la o vârstă mai înaintată, unui lot de 25 de primari din toată ţara. Echipa a fost înfiinţată foarte recent, abia anul trecut, şi are deja în palmares nişte partide memorabile la Chişinău, pe Cluj-Arena sau, cel mai recent, la Bucureşti, cu echipa parlamentarilor români. Şi dacă, în cele de mai sus, am ţinut să evidenţiem rezultatele pe linie administrativă ale primarului din Voineasa, ne abţinem în ce priveşte rezultatele cu echipa de fotbal ACOR. Aici, rezultatele nu contează. Mai important este spiritul de prietenie care se promovează.
Constantin Smedescu