Sute de angajaţi care lucrau la mai multe firme din Olt au rămas fără locuri de muncă anul trecut. Este vorba despre 10 firme din Slatina, Scornicești, Caracal și Gostavățu din domeniul fabricării autovehiculelor de transport rutier a remorcilor și semiremorcilor, fabricării articolelor de îmbrăcăminte, construcțiilor de clădiri, industriei alimentare și jocurilor de noroc și pariurilor.
Dificultăţile economico-financiare şi lipsa comenzilor şi contractelor de prestări servicii, reducerea pieţei de desfacere şi a cererilor de produse generate de criza COVID-19 îi determină pe unii patroni să ia decizii radicale în ce priveşte angajaţii. Este și cazul mai multor firme din județul Olt care pe fondul diminuării cererilor din partea clienților au fost nevoite să renunțe în total la 583 de angajați, desi initial anunțaseră că vor da afară 1.049 de angajați. Firmele care au recurs la disponibilizări, în anul 2020, sunt:
SC ALUTA SA SLATINA, SC MODA TÂNĂRĂ SRL SCORNICEȘTI, SC UNICONFEX EXIM SRL SLATINA, SC GAD LIBITUM SRL SLATINA, SC MARKUS GAMES SRL SLATINA, ANADI TEX SRL GOSTAVĂȚU, ALTUR SA SLATINA, ITR SRL CARACAL, MARITHEO CONF TEXTILE SRL SLATINA și GRUP PRIMACONS SRL SLATINA.
Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei
Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi. Conform legii, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste serviciile de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă.