Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
La Slatina, sute de olteni s-au adunat pe esplanada din faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru a marca aceste eveniment important al neamului românesc. De la manifestare nu au lipsit nici reprezentaţii principalelor instituţii din Slatina şi judeţ, printre care prefectul Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreședinții CJ Olt Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina Emil Moţ, viceprimarii Gigi-Ernes Vîlceleanu și Alexandru Berechet, senatorii PSD Marius Iancu, Florin Barbu, Emil Albotă și Cătălin Grecu, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor județene.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat fiind de mesajul premierului Nicolae Ciucă transmis de prefectul Oltului, Florin Homorean:
”La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul Schengen. Și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României. Față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie.