Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt a lansat luni filmul „Repere istorice – Aportul militar al Jandarmeriei în județul Olt”, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, proiectul fiind finanţat de Ministerul Culturii.
La eveniment au fost prezenți inspectorul şef al Jandarmeriei Olt, colonelul Dorel Drejoi, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, şi cel al Arhivelor Naţionale Olt, Bogdan Bădiţoiu, precum și alți reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt.
În deschiderea evenimentului inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Olt, colonelul Dorel Drejoi a prezentat pe scurt modul în care s-a obținut aprobarea pentru realizarea acestui proiect și cum a fost realizat efectiv clipul video de prezentare a participării Jandarmeriei oltene la Războiul de reîntregire, realizarea și apărarea Marii Uniri în cadrul acțiunilor dedicate Centenarului Unirii. „La începutul anului în baza unui ordin primit de la eșalonul superior am înaintat o propunere pentru realizarea proiectului care a fost aprobat în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar având ca partener Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Olt și Muzeul Județean Olt. Pentru realizarea proiectului am desfășurat activități de documentare în județul Olt la arhivele naționale și Muzeul Județean. În București la Muzeul Militar Național Regele Ferdinand, Muzeul Jandarmeriei Române, Arhivele Naționale precum și în județul Buzău la Inspectoratul de Jandarmi și Divizia II Infanterie Getica acolo unde au fost dislocate cele două companii de jandarmi Olt și Romanați care acționau la acel moment pe raza actualului județ Olt. Urmare acestor cercetări am identificat o serie de documente, cel mai important fiind Registrul Istoric al Comandamentului Corpului de Jandarmi între anii 1893-1933 în care sunt prezentate atribuțiile, misiunile și acțiunile structurilor jandarmeriei române și implicit ale celor două companii de jandarmi la începerea războiului pentru realizarea mobilizării armatei, paza unor obiective speciale pe timpul dislocării în județele Buzău și Vaslui unde au executat misiuni de poliție ale căilor de comunicație și îndrumare a coloanelor în teritoriul ocupat de armata germană unde s-a revenit ca urmare a înțelegerii dintre România și puterile centrale, precum și pe timpul retragerii armatei germane de pe teritoriul românesc când Jandarmeria a trebuit să intervină pentru restabilirea ordinii ca urmare a haosului creat”, a menționat șeful Jandarmerie Olt.
O contribuție deosebită în realizarea acestui proiect a avut-o și Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale. „Am avut ocazia să sprijin atât cât s-a putut prin documentele pe care le deținem la realizarea acestui film. Vreau să spun că filmul câștigă foarte mult prin profesionalismul realizatorilor și știind cât de puține au fost resursele materiale , în primul rând, este o realizare cu totul excepțională. Eu am fost întotdeauna alături de Jandarmeria olteană. Sunt ani mulți de când colaborăm într-o formă sau alta, dar colaborarea aceasta la realizarea filmului m-au bucurat enorm în primul rând pentru că putem să valorificăm documentele pe care noi le deținem și aici vreau să amintesc că avem multe documente care au aparținut legiunilor de jandarmi. E drept că mai puțin din perioada Primului Război Mondial, dar sunt suficiente multe documente care să ateste rolul Jandarmeriei Române în anii aceia și în anii următori”, a subliniat șeful Serviciului Județean Olt al Arhivelor Naționale, Bogdan Bădițoiu.
De asemenea, un sprijin substanțial în realizarea acestui clip video l-a avut și Muzeul Județean Olt.
„Atunci când Jandarmeria a apelat la Sprijinul Muzeului Județean Olt pentru realizarea acestui proiect am rămas de-a dreptul surprins pentru că știam că unitatea de la Slatina este implicată în multe proiecte majore și mă gândeam : Doamne oamenii aceștia se vor găsi într-o luptă în primul rând cu timpul și în al doilea rând cu găsirea resurselor documentare. De aceea sfaturile mele au fost legate de locurile în care se pot găsi documente pe baza cărora să poată fi constituit , regizat acest film. Și de acest lucru s-a profitat cu mare perspicacitate și apreciez aici într-un mod deosebit sagacitatea domnului colonel Drejoi. (…) Mă bucur foarte mult de modul în care a fost realizat acest film, interactiv, prin interviurile punctate cu profesionalism de domnul director Bădițoiu și imaginea selectată de la Muzeul Jandarmeriei și acel jurnal pe care ați spus că le-ați descoperit sunt documente pe care le vezi într-o viață de om. Prin realizarea acestui film se mai pune o cărămidă la ceea ce înseamnă cunoașterea istoriei locale, o istorie care ne dă certe și reale motive de mândrie, iar această preocupare a Jandarmeriei de a celebra anul României centenare și printr-un asemenea demers, de astă dată film, sunt salutare”, a declarat directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică.
Proiectul a avut o finanțare în valoare de 3.000 lei şi a constat în realizarea unui clip video de prezentare a participării Jandarmeriei la Războiul de Reîntregire (1916-1919) și la apărarea Marii Uniri (1918), expunerea și difuzarea acestuia în spațiul public, pe 100 DVD-uri, 100 postere şi 1.000 flyere.
În scopul promovării proiectului, în perioada 26 – 29 noiembrie, clipul video va fi înaintat, în perioada 26 – 29 noiembrie, în format DVD către principalele instituții cu care IJJ Olt cooperează şi colaborează. De asemenea, în perioada 27 – 29 noiembrie, în şase instituții de învățământ din localitățile Slatina, Caracal, Corabia și Balș va fi prezentat clipul video.
Pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, în Slatina, în zona de desfășurare a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Marii Uniri, va fi organizat un atelier în cadrul căruia vor fi prezentate publicului pliante și DVD-uri.