La începutul acestui an, Cosmin Floreanu a fost numit în funcția de subprefect al județului Olt din partea PSD. Până să ajungă la prefectură, acesta a ocupat funcția de director economic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina. Nu-i place să vorbească despre el, după cum susține, însă, în urma insistențelor noastre, a acceptat să ne acorde un interviu pentru a se prezenta în fața oltenilor așa cum este: un familist convins și un tânăr ambițios, care își dorește o carieră politică.
Cine este omul Cosmin Floreanu?
Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar vă pot spune că am responsabilitatea unei familii, a unei funcții publice, pe care mă străduiesc să le îmbin și să le dezvolt armonios și corect. Sunt un tânăr în politică și vreau ca abordările tinerilor să fie integrate tot mai mult în procesul decizional.
Ce funcții ați ocupat în trecut?
După ce mi-am finalizat studiile în inginerie și economie, cariera mea profesională a început în domeniul public, apoi a continuat în mediul privat, unde, de exemplu, am coordonat proiectele pentru divizia europeană ale unei cunoscute firme de pe platforma industrială. Ulterior, am fost director economic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, unde m-am bazat pe pregătirea și experiența în economie. De la începutul acestui an, sunt subprefect al județului nostru, într-o instituție care se ocupă de serviciul de pașapoarte, apostilă, dar și departamentul de situații de urgență.
Este un om bogat Cosmin Floreanu?
Foarte bogat. Bogăția mea constă în familie, o familie pe care o iubesc enorm și mă bucur că suntem cu toții sănătoși. Altfel, sunt și eu ca orice tânăr de vârsta mea, încercând să-mi construiesc, cu muncă și pas cu pas, o carieră.
În perioada în care ați fost director economic la Spitalul de Urgență Slatina ce realizări ați efectuat?
Cheltuirea eficientă a banului public a fost în centrul activității mele profesionale. Acest obiectiv este esențial în cadrul unei unități spitalicești, cu cheltuieli enorme și nevoi pe măsură. Anul 2021 a fost un an cu cheltuieli suplimentare, cauzate de pandemie. Prioritatea mea a fost gestionarea atentă a resurselor financiare, astfel încât SJU Slatina să beneficieze întotdeauna de investiții și să nu existe sincope în plata, la timp, a salariilor sau în achiziția de echipamente și resurse medicale. Astfel, ne-am asigurat că, din punct de vedere financiar, avem ceea este necesar pentru a trata pacienții în condiții cât mai bune și pentru a crește calitatea serviciilor medicale prin achiziții și continuarea investițiilor susținute de Consiliul Județean.
Care este cea mai dificilă problemă cu care se confruntă unitățile spitalicești din județ, dar din România?
În momentul de față, pandemia cu tot ce presupune această criză sanitară: necesități financiare uriașe, protocoale sanitare greoaie, personal insuficient. Presiunea este foarte mare asupra sistemului, ceea ce creează dificultăți pentru tratarea altor boli. Prin felul în care am administrat cheltuielile SJU, noi am încercat să ajutăm cadrele medicale să-și facă datoria cât mai bine, în condiții foarte grele, de pandemie.
Cum vedeți alianța dintre PSD-PNL la nivel național și județean?
O soluție la criza politică în care guvernarea PNL-USR PLUS aruncase țara și o situație de compromis pentru a putea adopta măsuri sociale și economice imediate adresate românilor, care așteaptă de doi ani o viziune coerentă de guvernare. Suntem la guvernare pentru a susține proiectele economice și sociale ale PSD, proiecte care au susținere masivă în rândul oamenilor. Măsurile noastre cheie se adresează atât categoriilor vulnerabile sau vulnerabilizate de criza sanitară, energetică sau economică, cât și IMM-urilor sau mediului privat în ansamblu. Vrem o creștere inclusivă și o dezvoltare sănătoasă a României, cu politici ambițioase și bine gândite. În perioada scurtă de când PSD a intrat la guvernare au crescut pensiile și alocațiile, s-au plafonat prețurile la energie și gaze – măsură de care beneficiază atât consumatorii casnici, cât și instituțiile publice sau companiile private. Nu în ultimul rând, s-au luat decizii importante în domeniul agriculturii, pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor.
Ce relație aveți cu prefectul Florin Homorean, dar cu subprefectul Ana Maria Ciaușu?
În administrație, interesul public primează în fața apartenenței politice. Am o relație instituțională bună, de colaborare, corectă și eficientă cu partenerii din PNL. Avem un interes comun ca lucrurile să meargă bine în județ, iar programul de guvernare să fie dus la îndeplinire și să contribuie la dezvoltarea regiunii noastre.
Cum se va împăca funcția de subprefect cu cea de președinte TSD Olt?
Ambele funcții sunt politice și presupun acțiuni publice și implicare în problemele oamenilor. Ca președinte TSD, am avut oportunitatea să cunosc tineri minunați, implicați, cu ambiția de a schimba sau face mai bine lucrurile în comunitatea lor. Mă bucur că le pot fi partener și, mai presus de toate, că suntem prieteni. Ca subprefect, am oportunitatea de a fi alături de primarii județului Olt, pentru a le sprijini investițiile, și de a auzi, în mod direct, vocea cetățeanului și a duce mai departe, către decidenții centrali, acest mesaj.
Aveți atribuții pe linia prevenirii faptelor de corupție. Este județul Olt pe lista neagră ținând cont de cazurile Caracal, Bercea? Ce măsuri puteți lua preventiv pentru scăderea faptelor corupției?
Cred că este important ca, prin ceea ce facem, oamenii să beneficieze de servicii publice eficiente, care să nu fie în niciun fel afectate de prezența actelor de corupție. Scopul meu este ca instituțiile să funcționeze bine în județ, iar satisfacția oamenilor față de administrație să crească. Cazuri precum cele pe care le menționați nu mai trebuie să aibă loc în județul nostru. Măsuri de prevenție clare sunt menționate în strategiile anticorupție aflate în vigoare, la nivel național și sectorial, iar fiecare instituție trebuie să-și facă treaba conform legii. Eu încurajez oamenii să-și facă problemele cunoscute, iar în mine se pot baza în demersul comun de a face instituțiile mai corecte și mai deschise dialogului. Vreau să-i asigur pe olteni că suntem aici pentru a le proteja interesele și a lupta împotriva tuturor celor certați cu legea.
În această perioadă este un scandal național despre activitatea dezastruoasă a poliției. De ani buni Poliția Județului Olt nu are o conducere stabilă, ceea ce influențează negativ activitatea acestei instituții. Ce credeți că trebuie făcut urgent?
Aici responsabilitatea majoră revine Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie să acționeze chibzuit și să vină cu măsuri pentru a crește încrederea în poliție. În plan județean, noi putem ajuta cu idei și transmițând ce ne spun nouă oamenii, dar MAI trebuie să-și rezolve eventualele inadvertențe, pentru că nimic nu este mai periculos decât o situație în care cetățenii își pierd încrederea că poliția le poate rezolva problemele. Prin activitatea noastră din cadrul Prefecturii, ținând cont întotdeauna de legislație, vom monitoriza ce se întâmplă și vom lucra alături de poliție pentru ca oamenii să simtă că această instituție este de partea lor.
Mulțumim!