INTERVIU: Celestino Dincă, din Slatina la Zamfirescu Racoți Vasile&Partners (ZRVP)

0
2227

Despre mituri și activitatea de avocat în cadrului unei firme de top de avocatură

Astăzi avem plăcerea de a vă prezenta o discuție pe care am purtat-o cu Celestino Dincă, avocat în cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, care a împărtășit cu noi despre ce presupune activitatea unui avocat litigant la una dintre cele mai bune firme de avocatură din România.

Celestino s-a născut și a crescut în Slatina, unde a absolvit Colegiul Național Ion Minulescu, iar, imediat după terminarea liceului, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București. În prezent, acesta este avocat senior în cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraj, fiind specializat în litigii de natură civilă și comercială.

Buna ziua, și mulțumesc că ai acceptat să participi la acest interviu. Pentru început, spune-ne puțin despre parcursul tău, de ce ai ales această profesie și cum ai ajuns la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners? A fost nevoie să plătești un maestru care să te ia sub aripa lui?

Salutare și mulțumesc că mi-ați oferit această ocazie. Vreau să încep prin a dezminți, din start, acest mit care, din păcate, încă mai circulă și care descurajează absolvenții de liceu să aleagă să urmeze cursurile Facultății de Drept. Nu este nevoie să plătești pe nimeni, procesul de selecție este meritoriu, iar firmele de avocatură recrutează, de regulă, în fiecare an, avocați stagiari.

Revenind la prima întrebare, în cazul meu a fost, în aparență, o decizie impulsivă, întrucât eu mă pregăteam intens pentru Academia de Poliție, până când am decis, cu câteva luni înainte de admitere, că doresc să devin avocat. Am zis în aparență pentru că, de fapt, asta îmi dorisem tot timpul.

De ce avocat? Oricât aș încerca să creez o poveste frumoasă în legătură cu motivele pentru care am ales această profesie, n-aș reuși. Pot spune că este o profesie care îmi oferă un anumit grad de libertate, că se îmbină perfect cu pasiunea mea pentru scris și, de ce nu, vorbit. Ar fi, desigur, și alte argumente, precum statutul pe care ți-l oferă, partea financiară, mulțumirea pe care o trăiești în urma unei soluții obținute într-un anume dosar, aprecierile clienților etc., însă, ceea ce a contat și contează cel mai mult este faptul că îmi place ceea ce fac.

Cât despre colaborarea cu Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, aceasta a început, ca multe alte povești de succes, prin depunerea CV-ului meu ca urmare a anunțului de recrutare și prin parcurgerea unui proces riguros de selecție în urma căruia, spre norocul meu, am ieșit câștigător.

Felicitări. Ce eforturi ai depus pentru a ajunge acolo unde ești acum?

Eforturile au fost numeroase și constante. Pe de o parte, a fost nevoie de un efort susținut din partea părinților mei pe parcursul celor patru ani de facultate, situație prin care au trecut și trec, cel mai probabil, majoritatea studenților și știu despre ce vorbesc.

Pe de altă parte, în facultate, am investit destul de mult timp învățând. Acest lucru a venit la pachet cu câteva sacrificii, dar niciunul ieșit din comun sau pe care alți studenți să nu fi fost nevoiți să le facă.

Acest proces de învățare continuă și ulterior absolvirii facultății când, distinct de noțiunile teoretice pe care este obligatoriu să le cunoști și de faptul că trebuie să fii la curent cu schimbările legislative, înveți să furi această meserie.

Este un efort constant, dar necesar.

 Cum este viața la o firmă de avocatură de top și ce presupune activitatea ta de zi cu zi acolo?

Viața la o firmă de avocatură de top este o călătorie plină de provocări și satisfacții. Practic, lucrând cu clienți din diverse domenii și cu probleme juridice complexe, fiecare zi este diferită.

Activitatea de zi cu zi poate varia, de la redactarea diferitelor acte de procedură, până la întâlniri cu clienții, la pregătirea dosarelor sau a unor negocieri delicate. Astfel, fiecare zi petrecută la birou poate reprezenta o nouă oportunitate de a crește profesional și personal. Ca în orice domeniu, perioadele și gradul de aglomerare diferă, în funcție de mai mulți factori.

Pentru mine, însă, ca să dau un răspuns scurt, viața la ZRVP este echilibrată. Am norocul să fac parte dintr-o echipa formată din oameni extraordinari care sunt și niște profesioniști desăvârșiți, pasionați și dedicați, cu experiență vastă și de la care am ce învăța în fiecare zi. În plus, ceea ce adaugă și mai mult la acest echilibru despre care spuneam, este politica firmei care sprijină, pe de-o parte, prin diferite metode, această balanță între viața profesională și cea personală și, pe de altă parte, intraprenoriatul, încurajând inițiativele personale.

 Spuneai despre interacțiunea cu clienții și proiectele care reprezintă, fiecare, o provocare. Ne poți spune ce fel de mandate gestionați în cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners?

Da, avem privilegiul de a colabora cu clienți, persoane fizice și juridice de renume, și de a gestiona mandate importante, atât din perspectiva financiară, cât și prin raportare la poziția economică a clienților.

Desigur, indiferent de dimensiunea sau complexitatea proiectului, fiecare caz este tratat cu aceeași atenție și profesionalism. De la probleme juridice minore până la cazuri complexe cu implicații majore, ne angajăm resursele și experiența noastră pentru a obține cele mai bune rezultate pentru clienții noștri.

Firma are departamente specializate într-o gamă diversă de domenii juridice și oferă servicii juridice personalizate, adaptate necesităților și obiectivelor fiecărui client.

Ca să vă faceți o idee despre felul mandatelor gestionate, pot aminti, de exemplu, o soluție favorabilă obținută pentru una dintre cele mai mari companii de energie din Sud-Estul Europei, în care tribunalul arbitral a respins integral pretențiile de aproximativ 18 milioane de dolari pretinse de către un partener contractual al acesteia. Un exemplu similar, aleatoriu, este reprezentat de victoria recentă într-un dosar ce a constat în anularea deciziei de impunere emisă de ANAF, prin care se stabilise în sarcina clientului, companie activă pe piața de aerosol, specializată în comercializarea gazelor tehnice și pure, accize în cuantum de peste zece milioane de Lei.

 Mulțumim pentru timpul acordat. Ce mesaj ai vrea să le transmiți tinerilor elevi care aspiră la o carieră în avocatură?

Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o. Cât îi privește pe tinerii elevi care ar dori să devină avocați, dar sunt nesiguri sau sunt descurajați că nu vor face nimic dacă nu au „pe cineva”, le transmit că, dacă sunt siguri că asta este ceea ce își doresc să facă, să o facă indiferent de ce spun cei din jurul lor. Asta este ceea ce am făcut și eu, fără să am vreo rudă în domeniu.

Desigur, fără să uite că acest drum vine însoțit de responsabilitate și efort susținut.