Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt împreună cu reprezentanţi ai conducerii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt au demarat începând cu data de 13 noiembrie o amplă campanie de informare a marilor agenţi economici din judeţul Olt cu privire la modificările aduse prin Ordonanţa 79/2017 la Codul Fiscal, modificări ce vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie 2018. Accentul a fost pus pe transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, astfel încât agenţii economici să conştientizeze că acest aspect nu conduce către o cheltuială suplimentară cu fondul de salarii.
Potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, cei şase mari agenţi economici din judeţul Olt cu care reprezentanţii ITM şi cei ai AJFP Olt au avut discuţii, în speţă Alro SA, Pirelli Tyres România SRL, Bekaert Slatina SRL, TMK Artrom SA, Uniconfex Exim SRL şi Gad Libitum SRL, au declarat că nu intenţionează să reducă salariile angajaţiilor prin transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi că fac calcule astfel încât să nu afecteze netul angajaţilor. „Angajatorii nu au intenția de a reduce salariile mai ales că piața muncii este destul de precară și nu își permit să le plece angajații. Mai mult decât atât există o relaţie buna angajat-angajator şi transferul se va face în mod firesc şi normal”, a declarat Ungureanu. Pentru a înţelege mai bine că indexarea cu 20 de procente a salariilor angajaţiilor nu va duce la o cheltuială suplimentară a angajatorilor , şeful ITM Olt a dat un exemplu destul de sugestiv. Astfel, dacă în prezent, pentru un angajat care are un salariu brut de 3.200 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului cu salariatul respectiv se ridică la 3.928 de lei, începând cu data de 1 ianuarie, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, adică prin indexarea cu 20 la sută salariul brut va ajunge la 3.840 lei, iar cheltuiala totală a angajatorului se ridică la 3.926 de lei, adică mai puţin cu doi lei. Prin acest transfer salariul net al angajatului se menţine relativ constant, de la 2.244 de lei, în prezent, la 2.246 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. „Această măsură luată de Guvern prin modificare Codului Fiscal are rolul de a colecta mai eficient contribuțiile de asigurări sociale. De asemenea, rolul ITM Olt a fost de a informa agenții economici la care ne-am deplasat că printr-o viitoare hotărâre de guvern se va face o derogare de la HG 500/2011 în sensul că modificarea salariului se poate transmite în termen de 20 de zile nu anterior aşa cum este prevăzut acum. Asta înseamnă că termenul de transmitere a modificărilor cu salariile, în Revisal, se va prelungi până la sfârşitul lunii ianuarie 2018”, a conchis şeful ITM Olt.
Pe acelaşi subiect, directorul adjunct al AJFP Olt, Cornel Vlădescu a precizat : „Prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, odată cu adoptarea unei modificări la legea privind evaziunea fiscală, reţinerea de la salariat a contribuţiilor de asigurări sociale şi nevirarea acestora la Bugetul Asigurărilor Sociale va deveni faptă penală, iar din estimările specialişilor din cadrul Ministerului de Finanţe această măsură va duce către colectarea în plus a aproximativ 8,9 miliarde de lei ”, a spus Vlădescu. Specialiştii susţin că această măsură de modificare a Codului Fiscal are un efect benefic şi asupra salariaţilor pentru că prin creşterea salariului brut contribuţiile către pensii vor fi mai mari, ceea ce înseamnă pensii mai mari, pe viitor. În perioada următoare conducerea ITM Olt se va întâlni şi cu alţi mari angajatori din judeţul Olt, mai exact cu conducerea I.A.C. Balş şi cu alţi agenţi economici din municipiul Caracal.
Ilie Bîzoi