Tot mai multe familii din judeţul Olt, care îşi doresc un copil, însă din diverse motive nu pot avea, optează pentru a adopta un suflet pe care să-l crească cum ştiu mai bine. Majoritatea cuplurilor doresc să adopte copii de la o vârstă cât mai mică.
Schimbările legislative privind adopţia au făcut ca, în ultimii aproape doi ani, numărul copiilor adoptaţi să crească. Toate acestea au făcut ca activitatea Biroului de adopţii şi postadopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt să înregistreze un trend ascendent în ce priveşte numărul de cazuri instrumentate.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC, vârsta medie a persoanelor care doresc să adopte copii se situează între 35 şi 40 de ani. Cauzele pentru care cuplurile doresc să adopte sunt: infertilitatea şi pierderea copilului biologic, în urma decesului. Însă, cele mai multe cazuri sunt legate de imposibilitatea cuplurilor de a avea propriul copil. După ce familiile urmează mai multe proceduri de inseminare artificială și fertilizare în vitro, iar aceste tehnici eșuează, la final acestea se adresează Biroului de adopţii şi postadopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Însă sunt și familii care, deși au propriul copil, dorescă să mai înfieze și un alt copil.
„ De la începutul anului și până în prezent 16 copii au devenit adoptabili, fiind atestate pentru adopție nouă familii, iar în curs de evaluare mai sunt zece familii. Unsprezece copii sunt încredințați în vederea adopției, dintre care cinci au mers în familii din alte județe, respectiv Craiova și București, iar șase au mers în familii din județul Olt. Șapte dintre cei unsprezece au vârsta cuprinsă între cinci și unsprezece ani și patru au vârste între doi și trei ani. În perioada menționată au fost finalizate cinci adopții, dintre care trei copii cu vârsta între trei și patru ani și doi copii cu vârsta între zece și unsprezece ani”, a precizat Oana Constantin, şef Birou adopţii şi postadopţii din cadrul DGASPC Olt. Pentru asumarea rolului de părinte, în cadrul procesului de adopţie, periodic sunt organizate sesiuni de informare care vizează noţiuni de dezvoltare psiho-fizică a copilului, teoria ataşamentului, metode de disciplinare a copilului, importanţa activităţii de joc şi modalităţi prin care poate fi comunicat copilului că este adoptat.
Ilie Bîzoi