Incredibil: Peste 300 de caracaleni, obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii

0
1904

Sute de caracaleni vor munci în folosul comunităţii pentru că nu au bani să îşi plătească amenzile. În această situație se află peste 300 de cetăţeni din municipiul Caracal . Activităţile la care sunt supuşi contravenienţii aflaţi în astfel de situaţii pornesc de la măturatul străzilor, salubrizarea arterelor, plantări de pomi și alte lucrări edilitar gospodărești.

Măsura transformării amenzilor în ore de muncă în folosul comunităţii a fost luată din simplul motiv că persoanele astfel sancţionate de către echipajele de jandarmi sau de polițiști, nu au avut, pur şi simplu, cu ce să îşi plătească amenzile încasate. Cele mai multe amenzi sunt de circulație dar și pentru încălcarea prevederilor legii privind tulburarea liniştii şi ordinii publice numărul 61/1991. În prezent administraţia locală din Caracal are de încasat peste 20 de miliarde de lei vechi din amenzi. „În primul rând amenzile provin cele mai multe din sancțiuni rutiere, mai sunt amenzi de rovinietă, amenzi pentru tulburarea liniștii publice, cam acestea formează numărul cel mai mare de amenzi. Se încasează foarte greu având în vedere că majoritatea celor care primesc amenzile sunt persoane care nu prea au venituri și atunci este foarte greu să facem și formele de executare silită, adică poprire pe conturi și pe salarii, adică nu au și cu cei mai mulți dintre aceștia ajungem la procedura de transformare a amenzii în muncă în folosul comunității. Sunt sute de situații de muncă în folosul comunității. La ora actuală sunt peste 300 de contribuabili ale căror amenzi au fost transformate în muncă în folosul comunității. Și mai sunt și alții care sunt în procedură”, au declarat reprezentanţii Directie de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Caracal.

Reprezentanții Primăriei Caracal se văd în imposibilitatea de a încasa debitele provenite din amenzi deoarece contravenienții nu au niciun bun pe numele lor și nici alte venituri legale. Însă transformarea sancţiunilor în muncă în folosul comunităţii presupune o întreagă procedură. „Ca să ajungem la transformare în folosul comunității noi trebuie să ne asigurăm întâi că acel contribuabil este insolvabil adică nu are venituri sau bunuri urmăribile. Și se fac cercetării la Finanțe să vedem dacă realizează venituri şi la noi în baza de date dacă are bunuri. După ce se constată insolvabilitatea apoi putem să ne ducem către instanță pentru a transforma în muncă în folosul comunității, iar cei care au posibilitatea să plătească vin și plătesc în termen de 48 de ore. Aici este vorba de cele care sunt în sold și care se încasează foarte greu. Cuantumul total de încasat din amenzi este de peste 2 milioane de lei, adică peste 20 miliarde de lei vechi”, au adăugat reprezentanții Directiei de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Caracal.

Procedura înlocuirii amenzilor cu muncă în folosul comunității este prevăzută de două acte normative – Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor și Ordonanța 55/2002 privind regimul juridic al sancțiunii prestării unei activități în folosul comunității. În primul rând, prestarea unei activităţi în folosul comunităţii se poate aplica numai contravenienţilor persoane fizice și nu poate depăşi 300 de ore. Astfel, dacă o persoană nu achită amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite a acestuia, organele specializate ale primăriilor pot cere instanței de judecată înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. La primul termen de judecată, instanţa poate acorda contravenientului, la cerere, un termen de 30 de zile pentru achitarea amenzii. După cele 30 de zile, instanța dispune înlocuirea amenzii cu prestarea de ore de muncă în folosul comunităţii. Mai trebuie spus că și o persoană care nu își poate achita o amendă se poate adresa instanței de judecată pentru transformarea acesteia în muncă în folosul comunității. Minorii sub 14 ani nu răspund contravențional, iar în cazul celor care au împlinit 14 ani, minimul și maximul amenzilor se reduc la jumătate. De asemenea, minorii care nu au împlinit 16 ani nu pot fi obligați să muncească în folosul comunității.

Ilie Bîzoi