Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, 13 iunie. Semnificații și tradiții

0
161

Înălţarea Domnului și Ziua Eroilor sunt sărbătorite în acest an în ziua de 13 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti).

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ispas, este una dintre cele mai importante sărbători creștine și marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în prezența ucenicilor săi. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”.

În România, această zi este marcată de o serie de obiceiuri și tradiții specifice, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor:

Împărțirea de bucate: În unele zone, se obișnuiește să se dea de pomană alimente precum pâine, brânză, ceapă verde, ouă roșii și cozonac. Acest gest are rolul de a cinsti memoria celor adormiți și de a aduce binecuvântare celor vii.
Împodobirea caselor: În anumite sate, casele sunt împodobite cu ramuri de leuștean sau soc, care au rol protector împotriva spiritelor rele și aduc noroc și sănătate.
Rugăciuni și procesiuni: În biserici, se țin slujbe speciale de Înălțare, iar în unele locuri se organizează procesiuni religioase în jurul bisericii sau prin sat, pentru a binecuvânta câmpurile și gospodăriile.
Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer.
Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai.

În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă
Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi
Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor
La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.

Ce nu se face de Înălţarea Domnului:

De Înălţarea Domnului nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.
În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri.
De asemenea, tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi, dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.

Ziua Eroilor

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc, potrivit Agerpres.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001. Pomenirea eroilor români se face și peste an, la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe.

Sunt pomeniţi „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

În ziua de joi, 13 iunie 2024, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din țară vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, credinţa creștină şi ţară, a comunicat Patriarhia Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.