„În județul Olt, candidatul coaliției, Crin Antonescu, are susținerea tuturor primarilor PSD”, declară prefectul Cosmin Floreanu

0
3

„În județul Olt, candidatul coaliției, Crin Antonescu, are susținerea tuturor primarilor PSD”, declară prefectul Cosmin Floreanu

Născut la 16 septembrie 1986, Cosmin Floreanu, actualul prefect de Olt, nu împlinise 36 de ani, în 2022, când a fost numit în funcția de subprefect de Olt, funcție de care s-a achitat cu responsabilitate și competență. Ca recunoaștere a meritelor sale, în februarie 2025, partidul din care face parte, adică PSD, l-a propus pentru funcția de prefect de Olt, propunere aprobată de Guvernul României.
Încă din ziua depunerii jurământului de prefect, Cosmin Floreanu și-a dezvăluit principalele direcții de acțiune, demonstrând o înțelegere superioară, corectă a funcției: „Preiau acest mandat cu convingerea că Instituția Prefectului trebuie să fie garantul respectării legii și un partener activ în implementarea programului de guvernare”. De fapt, domnia sa nu făcea decât să reitereze scopul pentru care a fost creată instituția Prefectului, la data de 2 aprilie 1864, pe timpul domniei lui A.I. Cuza, când au luat ființă și Consiliile Județene. Astfel, încă de la prima împărțire administrativ-teritorială în județe și stabilire a primelor organe administrative județene, prefectului îi revenea calitatea de reprezentant al puterii centrale în județ și administrator al intereselor locale.
La puține zile de la preluarea funcției, am avut ocazia unei discuții informale cu domnul prefect, pe teme politice, la ordinea zilei. Având permisiunea domniei sale de a transmite în opinia publică principalele concluzii ale acestei discuții, ne grăbim să le punem într-o ordine logică și să le oferim cititorilor „Gazetei Oltului”.
Mai întâi, vrem să subliniem convingerea cu care d-l prefect susține cauza acestui „menage a trois” de la guvernare. Cu acest guvern al stabilității, mai ales de când prim ministru este Marcel Ciolacu, România a reușit să iasă din ceața care căzuse peste ea în anii pandemiei și să facă pași fermi pe calea relansării dezvoltării economice. Chiar și în condițiile unui război în apropierea granițelor, care a presupus niște eforturi considerabile de ajutorare a poporului vecin atacat, guvernul PSD-PNL-UDMR și minorități a reușit să mențină corabia dezvoltării pe linia de plutire, astfel încât să facă posibile investiții semnificative și creșteri ale veniturilor cum nu se mai întâmplase până atunci.
Desigur, nici nu se putea o altfel de atitudine din partea unui soldat credincios al partidului. Am menționat-o doar pentru a sublinia că Partidul Social-Democrat a dispus dintotdeauna de un bazin de resurse umane suficient de larg, din care să-și recruteze cele mai competente și loiale cadre. Cosmin Floreanu este doar un exemplu. Că, pe ici pe colo, se mai întâmplă și derapaje, foarte puține, acestea nu fac decât să confirme regula.
Părăsind acest subiect, discuția noastră a alunecat inevitabil spre tema care a tulburat atât de mult întreg peisajul socio-politic românesc. Abordând frontal problema anulării scrutinului prezidențial din decembrie 2024, domnul prefect de Olt crede că este o problemă ce ține de litera și spiritul Constituției, intrând în sarcina judecătorilor de la CCR să o rezolve. Care au rezolvat-o în felul cunoscut. E ca atunci când cineva care nu poate să desfacă un nod scoate cuțitul ți-l taie Nu așa a procedat și Alexandru Macedon cu nodul gordian? Tăind nodul cu sabia, și-a deschis drumul spre cucerirea Imperiului Persan. „E doar o metaforă, asta mi-a venit în minte”, a încercat d-l prefect să glumească, remarcând nedumerirea de pe chipul nostru, în căutarea unor corespondențe democratice.
Apoi, revenind la o mină serioasă și trecând peste episodul anulării candidaturii lui Călin Georgescu, prefectul de Olt este convins că legea a fost respectată și că s-a făcut ce trebuia făcut. Fără să mai intrăm în detalii pe acest subiect, ne-am oprit ceva mai mult asupra șanselor candidatului coaliției de a intra în turul II al alegerilor prezidențiale. Am căzut amândoi de acord că marea problemă tocmai asta este: accederea în turul II, indiferent pe ce loc. Chiar și de pe locul al doilea, indiferent cu cine s-ar duela, șansele de a câștiga fotoliul prezidențial ar fi într-o pondere destul de mare de partea lui Crin Antonescu.
Referitor la posibilitatea ca mai mulți primari de la PSD sau de la PNL să nu-l susțină pe Crin Antonescu, d-l prefect de Olt crede că problema asta nu se pune în cazul primarilor de la PSD. Cel puțin pentru aceștia, este gata să bage mâna în foc că sunt de partea lui Crin. Într-o măsură foarte apropiată este gata să garanteze și pentru primarii liberali, chiar dacă admite că aici s-ar putea întâmpla să fie una-două excepții. Și cum ar putea să nu-și dorească victoria propriului candidat, când fiecare primar știe că asta e condiția continuării proiectelor începute? Orice primar cu scaun la cap, continuă d-l prefect, își dorește ca partidul din care face parte să fie la guvernare. Singurul candidat care a declarat că va menține actuala guvernare este Crin Antonescu. În timpul acestei guvernări s-au alocat către primării și comunitățile locale cele mai însemnate surse de finanțare. România s-a schimbat la față în ultimii 2-3 ani, a înflorit realmente.
Trebuie să fii orb sau de rea credință ca să nu vezi mugurii dezvoltării plesnind pe toate ramurile. Numai gerurile indiferenței sau ale unui anumit gen de interese ar face ca asemenea muguri să cadă de pe ramuri. Cum ar putea primarii ale căror partide se află la guvernare să-și taie creanga de sub picioare?! Ca să nu mai vorbim că în orice altă variantă, situația internațională a României s-ar complica foarte mult, cu consecințe imprevizibile. Prin urmare, crede Cosmin Floreanu, orice supoziție despre o eventuală abandonare a candidatului coaliției, de către unii primari social-democrați sau liberali, este artificială, introdusă cu anumite scopuri subversive, fără corespondent în realitate.
Având în vedere timpul prețios al d-lui prefect, n-am lungit prea mult discuția. Apropiindu-se Sărbătoarea Floriilor, ne-am gândit că poate să fie și ziua dumnealui, motiv pentru care am vrut să-l felicităm. Ne-am dat seama de greșeală când domnul Floreanu ne-a atras atenția că se sărbătorește prenumele, care prenume al său este Cosmin, care nu este nume de floare. Ca să ne revanșăm, i-am amintit domnului prefect de o veche credință, datând din cele mai vechi timpuri, potrivit căreia există o legătură subtilă între numele unui om și personalitatea sa. Sesizând ceva din sigiliul florii, dar și din cel al infinitul astral în personalitatea interlocutorului nostru, am încheiat cu formula: Nomen est omen, Cosmin Floreanu!

Constantin Smedescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.