Profitul net al companiei Alro SA Slatina a scăzut în 2018 față de 2017.
Unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a înregistrat un profit net de 235 de milioane de lei, în 2018, față de un profit net de 391 milioane de lei, în 2017. În schimb cifra de afaceri a companiei a crescut la aproape trei miliarde de lei, de la 2,7 miliarde de lei, în 2017, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.
„2018 a fost un an de referință în cei 58 de ani de activitate continuă a ALRO, deoarece am încheiat cu succes cel mai mare plasament privat de acțiuni de la Bursa de Valori București, care credem că va aduce beneficii pe termen mediu și lung atât Companiei, cât și investitorilor săi, prin îmbunătățirea lichidității și a vizibilității ALRO pe piețele de capital românești și internaționale. În plus, această tranzacție aduce România mai aproape de obiectivul său de a trece la statutul de piață emergentă, în timp ce s-a majorat numărul acțiunilor tranzacționabile la Bursa de Valori București și Compania are o nouă structură a acționariatului, începând cu sfârșitul anului 2018. Ca rezultat direct, la începutul anului 2019, ALRO a intrat în indicii BET și BET-TR, fiind una dintre cele 16 companii incluse în indicele BET. Acțiunile ALRO au fost cotate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar în urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici. În plus, în 2018, am continuat să ne concentrăm pe strategia noastră pe termen lung de a deveni o Fabrică Verde, Fabrica Generației Viitoare, Inovatoare și Durabilă, și am continuat să investim în tehnologie de ultimă generație. Am continuat să livrăm produse pentru industria aero și auto și, beneficiind și de prețuri ridicate la aluminiu, am reușit să ne îmbunătățim veniturile și să raportăm o cifră de afaceri cu 9% mai mare în 2018. Piața de capital a recunoscut strategia noastră puternică, iar prețul acțiunilor ALRO a crescut cu 150% de la începutul anului 2017”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A., Marian Năstase.
În anul financiar 2018, trendul pe piața de aluminiu internațională a fost unul pozitiv și prețul aluminiului a continuat să crească, prețul mediu la LME fiind de 2.110 USD/ tonă, comparativ cu 1.979 USD/ tonă, în 2017. Totusi, în trimestrul 4 2018, nivelul LME a început să scadă, atingând valori sub 2.000 USD/tonă până la sfârșitul anului.
Alro s-a concentrat, și anul trecut, pe livrarea de produse cu valoare adaugată mare și foarte mare, atât în segmentul de aluminiu primar, cât și în cel de aluminiu procesat. Astfel, vânzările de aluminiu procesat au crescut de la 151.000 de tone, în 2017, la 153.000 de tone, în 2018, în timp ce vânzările de aluminiu primar au înregistrat o ușoară scădere, la 78.000 de tone, de la 82.000 de tone, în 2017, în principal ca urmare a faptului că, anul trecut, ALRO a inițiat un program de modernizare pentru unul dintre laminoarele sale. „Cu toate acestea, datorită flexibilității în alocarea capacității între diferitele tipuri de produse, ALRO a limitat impactul întreruperii și a reușit să compenseze vânzările mai scăzute ale anumitor produse din aluminiu prelucrat, orientând eforturile de vânzări și de producție către alte produse din aluminiu, asigurând un mix de produse care să aducă și marje de profit avantajoase. Modernizarea tehnologică reprezintă un alt pas în planurile de extindere a capacității Grupului pentru produsele laminate plate cu valoare adaugată (către 120.000 tpa) ”, se mai arată în comunicat.
Piața de capital a recunoscut, de asemenea, dezvoltarea solidă a Companiei și strategia puternică pe termen lung, astfel că ALRO a încheiat cu succes cel mai mare plasament privat de acțiuni la Bursa de Valori București la sfârșitul anului 2018. Astfel, Vimetco N.V. continuă să fie acționar majoritar, deținând 54,19%, Paval Holding a devenit cel de-al doilea acționar cu o participație de 23,21%, Fondul Proprietatea continuă să dețină 10,21%, iar ceilalți acționari minoritari reprezintă 12,39%. ALRO rămâne una dintre cele mai atractive companii de pe piața de capital din România, reușind să ofere în mod constant dividende solide pentru a-și recompensa acționarii și a distribuit în 2018 dividende de peste 694 milioane de lei, în urma aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor.
Grupul Alro
Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea minieră de extracție de bauxită, Vimetco Extrusion S.R.L. – procesator produse extrudate, Conef S.A. – administrarea portofoliului de acțiuni ale Alro, Global Aluminium Ltd. – entitate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru Alro.
Alro
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa. Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.