Cifra de afaceri a companiei ALRO SA Slatina a scăzut cu 55 milioane RON în primul trimestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
ALRO Sa unul dintre cei mai mare producători de aluminiu din Europa a înregistrat în primele trei luni din 2020 o cifră de afaceri de 712 milioane RON, față de 767 milioane RON, în primul trimestru din 2019. Grupul ALRO a înregistrat o pierdere de 110 milioane RON în primul trimestru 2020 (primul trimestru 2019: pierderi nete de 9 milioane RON).
Președintele Consiliului de Administrație al ALRO, Marian Năstase, susține că efectele pandemiei mondiale de coronavirus se resimt și la nivelul companiei . „În primele trei luni ale anului 2020, ne-am confruntat cu perioade excepționale, de fapt, cu o realitate nouă, cu efectele pandemiei globale COVID-19 care lovește toate economiile și industriile. Am luat și continuăm să luăm măsuri rapide și eficiente pentru atenuarea încetinirea pieței și, cel mai important pentru a asigura sănătatea și siguranța angajaților noștri și a comunității locale în general, asigurând în același timp că funcționăm la parametri normali. În timp ce avansăm cu programul nostru de investiții pentru reducerea ratelor de consum de energie și, astfel, costurile generale de producție, am continuat planul de economii anti-criză început înainte de schimbarea radicală a lumii pentru a optimiza operațiunile noastre și pentru a asigura continuitatea activității în timp ce gestionăm ciclurile în jos „, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de administrație al ALRO.
În primul trimestru al anului 2020, piața aluminiului și-a continuat tendința în scădere, principalii factori fiind războiul comercial SUA și China, politicile privind schimbările climatice și focarul de pandemie COVID-19, cererea mai redusă în stocurile de automobile și aluminiu. Astfel, dintr-o medie LME de 1.791 USD / tonă în 2019, datorită unei tendințe descendente continue, LME mediu pentru primul trimestru 2020 a fost de 1.690 USD / tonă, mai puțin cu 9,1% YoY și cu 4% QoQ. Chiar dacă LME a atins niveluri scăzute în martie și, ulterior, în aprilie pentru 2020, o astfel de contracție a cotațiilor nu este neobișnuită pentru piața aluminiului.
Cu toate acestea la mijlocul lunii februarie, ALRO și filialele sale au implementat proceduri și protocoale complete în cadrul instalațiilor de producție pentru prevenirea infecției cu COVID-19 și, prin urmare, ALRO funcționează la parametri normali și are un lanț de aprovizionare complet operațional. Totodată, ALRO și filialele sale au sprijinit comunitatea locală și au donat bani unor instituții precum Spitalele Județene de Urgență Slatina și Tulcea, Crucea Roșie Română sau Asociația Internațională de Poliție din România, Olt.
Revizuirea financiară și operațională
În primul trimestru 2020, ALRO Group și-a continuat strategia de concentrare asupra producției și vânzărilor de produse de aluminiu cu valoare adăugată înaltă și foarte mare, atât în sectorul primar, cât și în cel al prelucrării aluminiu. Cu toate acestea, din cauza crizei de pandemie COVID-19 care a generat o blocare fără precedent, majoritatea țărilor s-au confruntat cu disfuncționalități și închiderea temporară a economiilor lor, iar în primele industrii afectate a fost transportul cu impact direct asupra sectoarelor auto și aerospațial, principalele piețe pentru produse cu valoare adăugată foarte mare. Contracția asupra cererii de produse prelucrate, văzută în continuare în volumele de vânzări pentru primul trimestru 2020, a fost parțial compensată de cererea mai mare de produse primare (în special tijă care reprezintă o componentă esențială pentru sectorul utilităților publice), care a înregistrat niveluri mai ridicate cu 3.
„Pentru a contracara perioadele excepționale cu care se confruntă în primul trimestru 2020, care a adăugat și mai multă presiune asupra rezultatelor operaționale ale companiei și a transformat-o în raportarea unui EBITDA negativ, Grupul a rămas pe cale cu programul de economii anti-criză implementat anterior, început în H2 2019 și continuat în aceste vremuri. De asemenea, o mare parte a investițiilor sale, cu excepția CAPEX de întreținere și a celor obligatorii din punct de vedere al respectării mediului și eficienței energetice, au fost amânate. Cel mai important proiect continuă să fie în primul trimestru al anului, AP12LE, o nouă tehnologie inovatoare pentru legătura cu pot, care este de așteptat să genereze și mai multe rate de consum de energie. Pentru 2020, ALRO intenționează să repare 75 de vase din care pentru 53 de vase va fi utilizată tehnologia AP12LE; în primul trimestru 2020, alte 7 vase au fost reparate folosind AP12LE, în timp ce alte 12 vase sunt într-o etapă finală. Până acum, toate rezultatele obținute sunt conform planului și toate vasele AP12LE funcționează în parametrii așteptați.
Mai mult, în primul trimestru 2020, Grupul a reușit să raporteze cu succes un flux de numerar pozitiv din operațiuni, care a generat 87 de milioane de lei, un nivel mai mare față de primul trimestru al anului, de 61 de milioane de lei” se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al companiei ALRO.
Acțiuni strategice și actualizare a programelor 2020
În 2020, ALRO continuă să pună în aplicare planul său de economii anti-criză început înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19 și își va concentra atenția asupra optimizării instalațiilor sale de producție chiar și la un nivel mai avansat, pentru a reacționa mai bine la cerințele pieței cu evoluție rapidă atât în termeni. a ofertei și a cererii, reducând în continuare ratele generale de consum intern.
Datorită incertitudinii cu privire la pandemia COVID-19 și a efectului acesteia asupra economiei globale, nu este clar momentan care sunt efectele imediate și pe termen lung asupra ALRO și a filialelor sale. Atât prețurile materiilor prime, cât și cererea generală arată o volatilitate ridicată, iar acestea ar trebui să determine o scădere a veniturilor pentru 2020, care este prea devreme și prea incertă pentru a fi prevăzută în acest moment.