Fermierii din Dăbuleni au ajuns cu pepenii în stradă. De ce nu îi iau hipermarketurile

0
865

Se anunţa un an bun pentru pepeni, iar hipermarketurile vor fi pline şi de marfă românească, direct de la producător. Primele lubeniţe autohtone au fost livrate inclusiv de o cooperativă agricolă din judeţul Buzău.

Fermierii spun că nu ar fi avut nicio şansă să intre pe piaţă dacă nu s-ar fi asociat. În schimb, la Dăbuleni, cei care nu au încercat nimic, se plâng că vor avea o vară slabă.

“Acest pepene a ajuns la maturitate. A acumulat destule zaharuri pentru a fi consumat…”

Pe câmpurile din apropierea oraşului Pogoanele, pepenii sunt gata de cules, iar zilierii încarcă de zor în camioane. Căldura excesivă a făcut bostanii mai dulci, iar recolta este mai mare decât cea de anul trecut.

Aici afacerea pare promiţătoare. Şase fermieri şi-au pus în comun ideile, terenurile şi camioanele şi au format cea mai întinsă cooperativă agricolă din zonă.

Georgian Sandu, fermier: “Noi cultivăm individual, ne vindeam marfa, o parte, că nu reuşeam să vindem tot, unde reuşea fiecare.”

Cei şase se ocupă de producţie de la primele răsaduri, solarii, irigaţii şi până la livrare.

Marian Căpriţa, fermier: “Avem tot lanţul care ne ajută să vindem. De exemplu, dacă astăzi recoltam dimineaţa, până seara ajunge către magazine.”

Asociaţii şi-au făcut şi planul de afaceri. Vor ieşi în profit, astfel ca pe lângă cei câţiva angajaţi, cooperativa a mai adus încă 50 de zilieri pe care îi plăteşte la cules cu câte 40 euro pe zi.

În schimb, la Dăbuleni, cei mai mulţi pepeni nu au pătruns încă pe piaţa hipermarketurilor.

Reporter: “Unde pleacă pepenii de Dabuleni?”
Fermier: “Noi îi facem, îi cultivăm, altcineva vine să îi ia. În ţară, la București, Craiova, Timișoara”.

Fermierii spun, nonşalant, că nu se sperie de concurenţă din ţară, pentru că marfa lor e cea mai căutată.

Vânzător: “Să vedeți cum arată un pepene de Dăbuleni, pe nisipurile de aur”.

Oamenii ştiu însă că, dacă ar avea contracte cu marile lanţuri de magazine, nu ar mai fi nevoiţi să ceară un preţ de nimic. În prezent, la Dăbuleni, pepenii se cumpără pe marginea drumului cu cel mult 1 leu pe kg.

Daniel Staicu, fermier: “Suntem nevoiţi să îi dăm aici, în stradă. L-am da cu 1 leu şi 20 de bani cum e la minimarket, 2 lei, dar nu avem alte posibilităţi.”

Femeie: “Nu are cine să ne ajute să încheiem contractele cu hipermarketurile, din cauză nu avem un organizator.”
Reporter: “Este o cooperativă la nivelul Dăbuleniului.”
Femeie: “Unde este? Noi nu ştim de ea.”

Fermier: “Dacă ai marfa unde să o dai, ai o siguranța, ai unde să o duci.”
Reporter: “Se poate întâmpla să rămâneţi cu marfa nevândută?”
Fermier: “Da.”

Unii dintre agricultor au depus deja actele pentru o cooperativă şi spera ca lucrurile să se schimbe în bine. Acum o lună, mai mulţi intermediari din straintate au venit să se intereseze despre posibilitatea importutului de pepeni de la Dăbuleni

www.stirileprotv.ro