EVALUAREA ACTIVITĂȚII POLȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN OLT, ÎN ANUL 2019

0
179

În cursul anului 2019, polițiștii Biroului pentru Imigrări al județului Olt au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 1057 de persoane, dintre care 702 din state terțe și 355 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 21 străini în situații ilegale și emise 10 decizii de returnare pe numele acestora. De asemenea, au fost emise 433 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 65 de sancțiuni contravenționale în valoare de  37200 de lei.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al județului Olt, în cursul anului 2019, au asigurat managementul șederii și rezidenței, pe raza județului, pentru 1057 de persoane, dintre care 702 străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Vietnam, Republica Moldova, și  355 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 6  invitații depuse pentru străini din Pakistan, Maroc, Iran și  Siria.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 335 permise de ședere, dintre care 307 pentru ședere temporară și 28 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 57 certificate de înregistrare pentru cetățenii  Uniunii Europene/SEE/CH.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 439 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 433 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 6 cereri au fost respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 73 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 21 străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 10 decizii de returnare,  prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, în 8 cazuri  străinii au fost puşi în legalitate, iar în 3 cazuri străinii au solicitat o formă de protecție pe teritoriul României.

Totodată, au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale în valoare de  37200 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată , și a prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.