Biblioteca Județeană ”Christian Tell” din Gorj împreună cu Consiliul Județean Gorj marchează Centenarul prin proiectul ”Eroi pe calea eroilor”, desfășurat în perioada 1-5 octombrie. Proiectul își propune să readucă în mentalul colectiv eroii Primului Război Mondial, oameni care au ales să-și sacrifice viețile pentru ca noi astăzi să ne putem bucura de identitate națională.
”2018 vine cu o încărcătură istorică specială – sărbătorim prima sută de ani ai României în forma cunoscută de astăzi. Este o ocazie specială în care putem oferi tinerei generații repere din trecut, care să dea un sens viitorului. Aceste repere însă, au nevoie să fie traduse într-un limbaj nou, digital, accesibil și dorit de tinerele generații. Putem conecta o lume veche, dar foarte importantă pentru noi, cu o lume nouă care se proiectează din ce în ce mai mult în viitor. Puterea de a merge înainte vine dinspre viitor, dar echilibrul vine din trecut”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.
În cadrul proiectului are loc o Tabără de scriere creativă dedicată memoriei Unirii, unde participanții vor încerca să-și imagineze, cu ajutorul unor artiști plastici și scriitori profesioniști din toate regiunile istorice ale României, cum au trăit oamenii din Târgu Jiu în perioada Primului Război Mondial, în preajma și în momentul desfășurării luptelor de pe Valea Jiului și de la Podul Jiului ce au simțit ei, la ce se gândeau, ce preocupări aveau și cum au reacționat la provocările unui război. Tabăra se va desfășura timp de o săptămână, iar rezultatele sale vor fi cel puțin 10 povești care vor vorbi pentru tinerele generații despre evenimente și fapte reale, petrecute în locuri reale ale unor personaje inspirate din realitatea de atunci.
”Pornim de la un moment istoric reper: Lupta de la podul Jiului, desfășurată în Campania din anul 1916, acțiune militară care a avut loc în prima bătălie de pe Valea Jiului și în care înaintarea forțelor Puterilor Centrale a fost stopată de forțele române din Divizia 11 Infanteire alături de cetățeni ai orașului Târgi Jiu. Acestui prim moment istoric din construcția României Mari îi este dedicat Ansamblul Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși”, ne-au dezvăluit organizatorii.
Pentru participanții la acest proiect se va asigura documentarea pentru realizarea de trasee culturale în zona propusă pentru cercetare (Valea Jiului, orașul Tg-Jiu, Calea Eroilor) și promovarea acestora prin canale specifice (site-uri, bloguri, pagini de facebook) și prin organizarea de tururi ghidate cu voluntari.