Doi patroni ai unor societăţi din Slatina, amendaţi de ITM pentru nedeclararea evenimentelor de muncă

0
1470

Cu toate că sunt pasibili de amenzi usturătoare, sunt situaţii în care angajatorii aleg să nu declare în termenul prevăzut de lege evenimentele de muncă în speranţa că vor ajunge cu salariaţii la „mica înţelegere” sau, probabil, de teama unui control în urma căruia ar fi descoperite nereguli în cadrul firmelor pe care le administrează.

Deşi nu este un fenomen răspândit în judeţul nostru, există situaţii în care accidentele de muncă nu sunt nedeclarate. Dovadă stă faptul că de la începutul acestui an inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au aplicat două sancţiuni la doi agenţi economici pentru nedeclararea evenimentelor de muncă în termenul prevăzut de lege.

Au fost aplicate două sancţiuni în valoare totală de 14.000 lei (câte 7.000 lei pentru fiecare) pentru că nu au comunicat accidentele în termenul prevăzut de lege.  Legea spune că accidentele de muncă se declară la ITM de îndată, adică imediat ”, a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt

Potrivit legislaţiei în vigoare, necomunicarea accidentelor de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodată, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei. Din evidenţele ITM reiese că de la începutul anului în curs au fost comunicate către instituţia de resort un număr de 78 de evenimente în care au fost implicaţi salariaţi ai unor unităţi din judeţ, din care 34 soldate cu incapacitate temporară de muncă şi patru accidente de muncă mortale. De asemenea, alte 40 evenimente au fost uşoare (concediu medical mai mic de trei zile). Cauzele acestor evenimente sunt nerespectarea de către factorii implicaţi a dispoziţiilor legate de normele de securitate şi sănătate în muncă.

 

Ilie Bîzoi